Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2022. 03. 20.

Történelmi látogatást tett Assad elnök az Emirátusokban

2022. 03. 20.

A szíriai konfliktus kirobbanása óta  először látogatott arab országba Bashar Al-Assad szíriai elnök, aki pénteken az Egyesült Arab Emirátusokba érkezett. Washingtont megdöbbentette a hír, mivel a szíriai vezetés erős szövetségese Oroszországnak.

A tizenegy éve tartó háború során Assad szíriai elnök ritkán mozdult ki Damaszkuszból. Ha  a frontvonalaktól elutazott, akkor  szövetségeseihez  ment Moszkvába vagy Teheránba. Az arab országok engedve a nyugati és amerikai nyomásnak, Szíriát kiközösítették az Arab Ligából aminek alapítója volt az ország.

Az öböl-menti arab monarchhiák így köztük az Egyesült Arab Emirátusok nem csak megszakította diiplomáciai kapcsolatát Damaszkusszal, hanem élen járt az úgy nevezett “demokratikus felkelők” vagyis az iszlamista fegyveres csoportok támogatásában.

Viszont az elmúlt években fordult a helyzet. Szíria megnyerte az ellene vívott háborút. A terrorizmus felett aratott szíriai győzelmek és az ország felszabadítása után azonban többen jelezték, hogy helyreállítanák a kétoldalú kapcsolatokat és ismét megnyitnák a Damaszkuszban lévő követségeiket.

Viszont  három éve teljes gazdasági embargó sújtja az országok, ami sokkal nagyobb problémát okoz a civil lakosságnak mint a háborús évek.  Az Egyesült Arab Emirátusok az egyik első arab ország volt, mely jelezte, hogy ismét megnyitja nagykövetségét a szíriai fővárosban és 2018-ban helyreálltak a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok.

A szankciók ellenére az Emirátusok úgy néz ki szakít az erőszakos intézkedések betartásával, és ismát Damaszkusz szövetségét keresni.

Ezért is nevezhető Bashar Al-Assad emirátusi útja történelminek. Assad az államszövetség több vezetőjével is találkozott.  Sheikh Mohamed Bin Rashid Al-Maktoum Dubaiban fogadta a szíriai elnököt.

Az elnök látogatása fontos jele annak, hogy a két ország baráti kapcsolatot ápol egymással. Al-Maktoum sejk a találkozón kijelentette, hogy az Emirátusok számára is fontos Szíria fejlődése és stabilitása, hiszen több területen is együttműködnek Damaszkusszal.

Mohamed bin Zajed al-Nahjan, Abu Dhabi koronahercege és az Emirátusok de facto uralkodója pedig hangsúlyozta, hogy Szíria az arabok biztonságának alapvető pillére, az Emirátusok pedig mindent megtesz, hogy javítsa a kétoldalú együttműködést.

Az arab monarchia  elvben az USA szoros szövetségese, de Assad látogatása előre jelzi a töréseket a kapcsolatokban.

Szíria Oroszország partnere, Assad pedig nemrég bejelentette, hogy hazája elismeri a független donyecki és luhanszki népköztársaságokat, illetve önkénteseket küld harcolni az oroszok oldalán.

Az Emirátusok– sokak meglepetésére – nem hajlandó elítélni az ukrajnai orosz agressziót. Az arab monarchia USA-tól történő távolodásának hátterében az a félelem állhat, hogy Washington már nem garantálja az öböl-menti monarchiák biztonságát. Az USA mélységes csalódottságát fejezte ki, hogy Abu Dhabiban fogadták Assadot.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Sinoda

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑