Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2022. 02. 04.

Történelmi védelmi megállapodást kötött Bahrein és Izrael

2022. 02. 04.

Biztonsági együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön a bahreini vezetéssel Beni Ganz izraeli védelmi miniszter.

Bahrein az Egyesült Arab Emírségek mellett 2020-ban rendezte a kapcsolatait Izraellel a Donald Trump amerikai elnök közvetítésével tető alá hozott úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében.

“Az egyetértési megállapodás kiterjed minden jövőbeli együttműködésre a hírszerzés, a hadseregek közötti, az ipari együttműködés területén és más területeken” – áll az izraeli védelmi minisztérium közleményében.

“Mindössze egy évvel az Ábrahám-egyezmények aláírása után fontos védelmi szerződést kötöttünk, amely hozzájárul mindkét ország biztonságához és a térség stabilitásához” – idézte a védelmi minisztérium Beni Ganzot.
Tavaly Izrael Marokkóval írt alá hasonló megállapodást.

A közlemény szerint Beni Ganz tárgyalást folytatott a királyi palotában Hamad bin Issa Al-Khalifa uralkodóval.
Beni Ganz csütörtökön meglátogatta az amerikai 5. haditengerészeti flotta bahreini támaszpontját, amely az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnokság hadműveleteinek főparancsnoksága is.

“A növekvő tengeri és légi fenyegetésekkel szemben a határozott együttműködésünk minden korábbinál fontosabb” – írta Ganz a haditengerészeti támaszponton tett látogatása után a Twitteren.

Izrael a héten csatlakozik az Egyesült Államok vezette, hatvan ország részvételével hétfőn kezdődött Nemzetközi Tengeri Gyakorlat 2022 (International Maritime Exercise 2022 – IMX) nevű tengeri hadgyakorlathoz az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein, valamint Szaúd-Arábia és Omán oldalán. utóbbi két országgal Izraelnek nincsen diplomáciai kapcsolata.

Ganz szerdán utazott kétnapos látogatásra Bahreinbe izraeli katonai szállítógépen. Ő az első izraeli védelmi miniszter, aki a szigetországba látogat és eddig még arra sem volt példa, hogy izraeli katonai gép érkezett volna Bahreinbe.

Szeptemberben Jair Lapid izraeli külügyminiszter látogatott Bahreinbe.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑