Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2017. 01. 29.

Trump féle légicsapás: Száz civil és egy amerikai katona halt meg

2017. 01. 29.

A legújabb jelentések szerint egy amerikai katona is meghalt, és három megsebesült.

Egy amerikai légitámadásban mintegy 30 ember halt meg Jemenben, köztük az al-Kaida terrorszervezet feltételezett tagjai és civilek – jelentette a Reuters hírügynökség. Az AFP hírügynökség több mint 100 halálos áldozatról adott hírt.

A rajtaütést helikopterekkel és drónokkal hajtották végre Jemen középső részén, ahol amerikai értesülések szerint az al-Kaida tagjai tartózkodtak. Ez volt az első jelentős amerikai légi csapás azóta, hogy hivatalba lépett az új amerikai elnök.

Ez volt az első jelentős amerikai légicsapás azóta, hogy hivatalba lépett Donald Trump amerikai elnök. A közép-jemeni al-Beidaa tartományban az amerikai hadsereg drónjai és Apache helikopterei egy iskolát, egy mecsetet és egy börtönt támadtak meg, ahol az értesülések szerint az al-Kaida tagjai tartózkodtak. Az EFE spanyol hírügynökség úgy tudja, hogy a különleges erők helikopteren szállított katonái ezután támadást intéztek egy, a fővárostól, Szanaától 270 kilométerre délkeletre fekvő falu több háza ellen.

jemen

A Reuters hírügynökség értesülése szerint a három megölt al-Kaida tag Abdur-Raúf ad-Dahab, a terrorszervezet egyik vezetője, illetve két fivére.

Az arab-félszigeti országban az Abed Rabb Mansour Al-hadidi megbuktatott jemeni elnököt szolgáló erők 2014 szeptembere óta harcolnak az ország egy részét, köztük a fővárost ellenőrző húszi mozgalom és az oldalukon álló különböző csoportok ellen, amelyek Ali Abdallah Saleh volt elnökhöz maradtak hűek. A konfliktust súlyosbítja, hogy 2015 márciusa óta légicsapásokat mérnek a jemeniekre a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció tagjai. Az ENSZ adatai szerint több mint 7 ezren haltak meg a jemeni konfliktusban, többségük civil áldozat volt, s további 3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

Orientalista.hu – Zenobia (Hirado.hu, Euronews)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑