Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2019. 03. 21.

Trump jövő héten várhatóan elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsíkon

2019. 03. 21.

Donald Trump amerikai elnök a jövő héten Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök washingtoni látogatásán várhatóan elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík fölött – értesültek amerikai és izraeli forrásokból az izraeli lapok csütörtökön.

Ezzel az izraeli sajtó szerint Trump különösen értékes ajándékot ad Netanjahunak két héttel az április 9-re kiírt izraeli választások előtt.

Ezt a területet Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá az izraeli törvénykezést, ezzel gyakorlatilag annektálva a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el.

A Jediót Ahronót honlapja, a ynet szerint Washingtonban királynak kijáró tisztelettel fogadják majd az izraeli kormányfőt, aki megpróbál a választásokon szavazatokra váltható politikai tőkét kovácsolni Trumphoz fűződő jó kapcsolatából.

Netanjahu a jövő hét elején látogat Washingtonba. Amerikai források szerint Trump már ekkor bejelentheti, hogy az Egyesült Államok Izrael részeként ismeri el a Golán-fennsíkot.

„Eljött az ideje, hogy a nemzetközi közösség elismerje Izrael jelenlétét a Golánon, és hogy a Golán mindig is része lesz Izrael Államnak” – mondta Netanjahu, miután tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

Netanjahu 2015-ben is Washingtonba utazott két héttel a választások előtt, a kongresszusban beszédet mondott az iráni atomalku ellen, de akkor Barack Obama elnök nem fogadta személyesen.

Donald Trump nem hívta meg találkozóra Beni Ganzot, az ellenzék legnagyobb pártjának vezetőjét, aki szintén Washingtonban lesz a jövő hét elején, és beszédet mond az amerikai Izrael-lobbiszervezet, az AIPAC kongresszusán.

A 13-as tévécsatornán szerda este ismertetett közvélemény-kutatási adatok szerint a Ganz vezette Kék-fehér centrista párt több mandátumot kapna a Netanjahu vezette Likudnál, ha ma lennének a választások.

Ráadásul a mérések történetében először többen vélekedtek úgy, hogy Ganz a legalkalmasabb a miniszterelnöki posztra, mint ahányan Netanjahut tekintették a legmegfelelőbbnek erre a hivatalra. Ugyanakkor a bal- és a jobboldali tömbök közül jelenleg a jobboldali tömb bizonyul erősebbnek, ami a hivatalban lévő kormányfő újraválasztási esélyét növeli.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑