Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Diplomácia

2018. 01. 29.

Trump következő lépése a palesztinok visszatérési jogának elutasítása lehet

2018. 01. 29.

Azután, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke kijelentette, hogy a béketárgyalások érdekében Jeruzsálemet “levette az asztalról”, Izrael következő célja, hogy az Egyesült Államok hasonló módon világossá tegye, hogy elutasítja palesztinok millióinak visszatérési jogát Izraelbe.

Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, “becslések szerint a következő lépés a ‘visszatérési jog’ eltávolítása lesz a listáról, a végleges státusszal kapcsolatos kérdések megoldásához.”

Miután ez megtörtént, Trump bemutatja a béke javaslatot, amelyről csütörtökön beszélt, és ami várhatóan teljesíti az izraeli miniszterelnök követeléseinek többségét.

A Palesztin Hatóság és az amerikai kormány között feszült a viszony, mióta Trump december 6-án hivatalosan elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és elrendelte az amerikai nagykövetség átköltöztetését Tel Avivból a szent városba.

Bejelentésében az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy Jeruzsálem végső határait tárgyalások útján kell rendeznie a két félnek, és ezáltal nem tagadta meg a palesztinok Kelet-Jeruzsálemre vonatkozó követelését. Csütörtökön azonban, Benjamin Netanjahu mellett ülve Davos-ban, azt mondta:

“A legnehezebb téma, amiről beszélniük kellett, Jeruzsálem volt. Jeruzsálemet levettük az asztalról, így már nem kell beszélnünk róla. Sohasem jutottak túl Jeruzsálemen. Mi levettük az asztalról. Nem kell többet beszélnünk róla,”

majd Netanyahu felé fordulva folytatta: “Nyersz egy pontot, és később a tárgyaláson lemondasz párról, ha sor kerül rá. Nem tudom, hogy megtörténik-e valaha.”

A korábbi béketárgyalások során a palesztinok mindig követelték – Ciszjordánia, Gáza, Kelet-Jeruzsálem és az óváros szuverenitása mellett – a “visszatérési jogot” Izraelbe a palesztin menekültek számára, akiket elüldözték szülőföldjükről a cionista állam megalakuláskor.

A palesztinok ezt a jogot nem csak a még életben lévő több százezer menekültnek, hanem a leszármazottaik számára is követelik.

Soha egyetlen izraeli kormány sem fogja elfogadni ezt a követelést, mivel ezzel a zsidók kisebbségbe kerülnének az palesztinokkal szemben Izraelben. Izrael álláspontja az, hogy a palesztin menekültnek és leszármazottainak palesztin állampolgárságot kell adni, viszont ha a mostani Izrael területéről származott akkor  szülőföldjére nem térhet vissza, ingatlanjait nem kaphatja vissza és nem jogosultak a kárpótlásra.

Trump csütörtökön arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok többé nem fog pénzügyi támogatást nyújtani a palesztinoknak, hacsak nem kezdenek béketárgyalásokba Izraellel.

“Ez a pénz nem vádorol hozzájuk, csak ha leülnek és tárgyalnak a békéről, mert azt elmondhatom, hogy Izrael békét akar teremteni, és nekik is el kell kezdeniük akarni, vagy részünkről nincs tovább,” – nyilatkozta Trump.

Az Egyesült Államok a Palesztinai Felszabadítási Szervezet washingtoni irodáinak – a Palesztin Hatóság de facto nagykövetségének – bezárását fontolgatja, ha Rámalláh továbbra is elutasítja a béketárgyalásokban való résztvételt.

Orientalista.hu – Újkelet nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑