Cadmus fordítás Cadmus

Tüntetések  Palesztinában a halálraégett kisfiú miatt

2015. 08. 02.

Ezt már Netanyahu se tudja eltusolni, hogy cionista terroristák ölik a palesztin civileket. Egyre nő a feszültség a megszállt palesztin területeken  a halálra égett palesztin kisfiú halála miatt.

A halálra égett 18 hónapos csecsemőt siratja az édesapja

Két palesztin kamasz is életét vesztette tüntetésekben pénteken. A fiatalok azután csaptak össze az izraeli biztonsági erőkkel, hogy egy másfél éves palesztin kisfiú halálra égett, amikor zsidó szélsőségesek felgyújtották családja ciszjordániai házát. A támadás Kafr Duma faluban történt péntekre virradóan, Nabluszhoz közel.

Az izraeli ellenség bűnös az összes tűzszüneti egyezmény megsértésében. Az ellenállás eldönti majd, hogyan reagál ezekre a cionista rémtettekre- mondta a Hamasz szervezet szóvivője.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök terrorcselekménynek minősítette a palesztin kisgyerek halálát Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. Ezt a jelzőt Izrael nagyon ritkán használja a palesztinok ellen elkövetett támadások esetén.

A kormányfő meglátogatta a halálra égett másfél éves kisifú súlyosan sérült családtagjait a kórházban.

Izrael elkötelezte magát arra, hogy megtalálja a támadókat, és bíróság elé állítsa őket. Itt az ideje annak, hogy megnyugodjunk, és hogy megerősítsük közös elköteleződésünket a terrorizmus és a szélsőségek elleni közös harc mellett.

Pénteken a Gázai övezetet irányító Hamasz szervezet több száz támogatója köveket dobált izraeli katonákra a ciszjordániai Hebronban. A katonák könnygázzal válaszoltak.

Félő, hogy a palesztin kisfiú halála újabb erőszakhullámot indít el a megszállt palesztin területeken, ahol az utóbbi hetekben kiéleződött a feszültség Ciszjordániában a palesztinok és a zsidó telepesek között.

Eltemették a tüntetőt, aki belehalt sérülésébe Ciszjordániában

Szombaton több százan jelentek meg annak a 18 éves tüntetőnek a temetésén, akire izraeli egyenruhások lőttek rá egy pénteki demonstráción, mert tűzbombát dobott rájuk. A kórházban nem tudták megmenteni a tüntetőt, szombaton belehalt sebesülésébe.

A Nablus melletti Duma településen történt támadás csillapíthatatlan feszültséget szított a palesztinok között, és az izraeliek is nagy számban elítélték.

A feszültség vezetett a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokhoz. Hebronban kétezer palesztin és a rendőrök között tört ki erőszak.

Xavier Abú Eid, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szóvivője a spanyol hírügynökségnek azt mondta, hogy a “palesztinoknak szükségük van az igazságszolgáltatásra”. “Ezek a támadások a telepesek büntetlenségének tudhatók be, amelyet Izrael garantál nekik” – jelentette ki a szóvivő.

Az Európai Unió pénteken zéró toleranciára szólította fel Izraelt a vélhetően zsidó telepesek által elkövetett szándékos gyújtogatással szemben. Hírügynökségi értékelések szerint ez volt a legsúlyosabb ciszjordániai incidens azóta, hogy egy évvel ezelőtt három szélsőséges zsidó élve elégetett egy palesztin tizenévest bosszúból három elrabolt izraeli meggyilkolása miatt. A palesztin fiatal halála és az izraeli hatóságok által kezdeményezett tömeges ciszjordániai letartóztatások vezettek el a Gázai övezetet irányító Hamasz és az izraeli hadsereg közötti tavaly nyári konfliktushoz és Izrael Erős Szikla hadműveletéhez.

Orientalista.hu – (Euronews, MTI)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑