Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 08. 09.

Tüntetések szerte Irakban a korrupció ellen

2015. 08. 09.

Bagdadban és a déli tartományok városaiban több ezren vonultak ki az utcára, követelve a korrupció felszámolását, és a közszolgáltatások javítását.

A megmozdulásokat a Najafi Legfelsőbb Vallási Hatóság  kezdeményezte,  hogy felhívja a figyelmet az országban uralkodó problémákra. Fontos megemlíteni, hogy a tüntetéseknek nincsenek vallási hátterei, mivel a najafi  vallástudósok  a tüntetők és az iraki kormány többsége is síita felekezethez tartozik.- közölte a Russia Today

Az irakiak az elmúlt évek háborúi miatt sokat nélkülöznek, még az úgymond biztonságosabb és békésebb keleti és déli tartományokban se működnek rendesen az állami intézmények és közszolgálati hálózatok. Az egyre jobban elburjánzó korrupció csak   feldühítette az iraki társadalmat, akik azonnali változásokat követlenek.

Hajder Al-Ibadi iraki miniszterelnök támogatását fejezte ki a tüntetők mellett. Az iraki kormányfő azonnali intézkedéseket ígért, többek között szerinte a parlamentáris rendszer helyett vissza kellene állítani az elnöki rendszert.

A Najafi Legfelsőbb Vallási Hatóság  figyelmeztette az iraki politikai elitet,hogy  közösítsék ki a pártokból azokat a korrupt és megvesztegetett embereket akik az ország kárára tevékenykednek, tovább közleményükben fontosnak tartotta az iraki pártok egységes kiállását és támogatást a terrorizmus elleni harchoz.

iraki tünteséek 2

Az iraki kormány elfogadta Al-Ibadi miniszterelnök reform csomagját, amiben megszüntette a  köztársaság alelnöki és a miniszterek tanácsának elnöki posztjait. A reform csomag azonnali korrupció ellenes csoport felállítását is tartalmazza ami a mostani illetve a korábbi lezárt ügyeket fogja újból feltárni.

A harmincegy miniszterből álló tanács holnap rendkívüli ülést tart, ahol fogadják a vallástudósok és a tüntetők képviselőit.

A tüntetések közvetlen kiváltó oka az elviselhetetlen hőség miatt halálesetek. Irakban az elmúlt hetekben napközben tartósan 50 fokot mutattak a hőmérők. Az  hőség okozta rosszullét és kiszáradás emberek ezreit gyötörte. Az iraki kórházak képtelenek voltak ellátni az embereket a mentőautók gyakran késve érkeztek ki a helyszínre. Az ivóvíz hálózat ellátása is akadozott ami még jobban megkeserítette az irakiak életét.

Orientalista.hu – Zennobia

Megosztom:

,
Back to Top ↑