Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 08. 14.

Türkmén fegyveres csoport jött létre, hogy Törökországhoz csatolja Észak Szíriát

2015. 08. 14.

Egyre nyilvánvalóbb  Erdogan  neo-oszmán törekvései, hogy területeket szálljon meg Észak-Szíriában.  Egy új szervezet létrehozásában és felépítésében segédkezett az ankarai kormány, hogy Aleppo tartományt kiszakítsák Szíriából és Törökországhoz csatolják.

Az irána farsnews jelentése szerint a török kormány segédkezett az Al-Sultan Murad Brigád létrehozásában. Az új terrorszervezet tagjainak többsége türkmén, és török származású. Faladatok átvenni az ellenőrzést azon aleppoi területekről amiket a Nuszra Front, FSA, Iszlám Hadsereg vagy az Ahrar Al-Sham nevű terror szerveztek uralnak.

Aleppoi hírforrások is alátámasztják, hogy a Nuszra Front az elmúlt napokban kivonult Aleppoból és átadta az általa ellenőrzött kerületeket a türkmének brigádjának, ezzel segítve előkészíteni egy pufferzóna létrehozását Aleppotól északra 120 km szélességben és 90 km-en mélyen a Szíria területén belül.

Erdogan a szíriai konfliktus kitörése óta hangoztatja és követeli a nemzetközi fórumokon, hogy a NATO vagy az ENSZ felhatalmazással alakuljon meg Észak-Szíriában egy semleges terület ahol a Törökországban bujdosó magát ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíciónak nevezett árnyékkormány eltudja kezdeni tevékenységét. Illetve a területet a NATO légvédelmi védje, hogy kiképzőtáborokat lehessen létrehozni a terrorszervezetek utánpótlásához.

Erdogan újabb terve egy török anyanyelvű szervezet létrehozása volt mi belép a szíriai konfliktus harcmezejére, ezzel próbálja tekintélyét visszaszerezni.

Az Al-Sultan Murad Brigád fegyveresei  hétfőn lépték át a török ​– szír határt és olyan területeket foglaltak el, ami eddig a Nuszra Front irányítása alatt volt. A szíriai szemtanúk szerint a türkmén brigád teljes fegyverzettel van felszerelve.

A török kormány évekig szándékosan támogatta a Szíriában tevékenykedő terrorszerveteket mint például az Iszlám Államot vagy a Nuszra Frontot, gondolva azt, hogy ezzel gyengíteni tudja a kurdokat és a damaszkuszi kormányt is. Erdogan titkos tervében szerepel a 82. Török tartomány létrehozása ami Aleppo elcsatolását jelentené Szíriától.

De számításai nem váltak be. A kurdok egyre nagyobb területeket ellenőriznek. A szíriai kormány döntő sikereket ér el a terrorszervezetekkel szembe. Az Iszlám Álla meg már török területeken robbant és szervezkedik.

A neo-oszmán ankarai kormánynak előre kell menekülnie, hogy megakadályozza a damaszkuszi kormány előretörését, és a kurdok autonómiai törekvéseit. A gyakran megbízhatatlan Nuszra és társait le kellett cserélnie egy türkmén/török szervezetre ami csakis Ankarához lojális.

Az Al-Sultan Murad Birágdod már 2013 márciusában hozták létre vezetője a török állampolgárságú Ahmet Osman. A terrorszervezet bevetéséről a napokban hoztak döntést, fegyveresei már Észak-Szíriában vannak.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑