Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 07. 26.

Túszdráma: Iszlamisták törtek be egy francia templomba (képek,videó)

2016. 07. 26.

Túszokat ejtett kedden két, késsel felfegyverkezett támadó egy észak-franciaországi város templomában. A templom papját megölték – közölte a francia rendőrség.

Újabb támadás történt Franciaországban, ezúttal egy templomba törtek be késekkel felfegyverzett iszlamisták.

A túszejtők  a normandiai Rouenben lévő Saint-Etienne-du-Rouvray egyik templomában rontottak be a délelőtti misére és közben az Iszlám Államot éltették.

Az iszlamisták helyi idő szerint 9.45-kor rontottak be a Gambetta templomba, a reggeli ima alatt , majd túszokat ejtettek – két papot, két apácát és két hívőt.

A támadók a belépéskor állítólag a Daesh szót kiabálták, ami az Iszlám Államra utal.

Egy harmadik apáca el tudott menekülni a hátsó kijáraton, ő értesítette a hatóságokat. A helyi sajtó szerint egyik 84 éves pappal brutálisan végeztek, elvágták a torkát, más lapok arról írtak, hogy levágták a fejét.

A helyszínre érkező kommandósok csak ezután érkeztek ki a helyszínre. A túszdráma végül egy órán át tartott, amíg az elkövetőket a kommandósok lelőtték. A túszok közül az egyik hívőt életveszélyes állapotban vitték kórházba.

A rendőrök ezután a templomban megtalálták a 84 éves Jacques Hamel holttestét.

02000 (2)

Szemtanúk szerint a helyszínen negyedórán keresztül lövöldözés dördült. Az egész környéket lezárták és evakuálták.

Több tucat mentő és tűzoltó vonult ki, a hatóságok azt nyilatkozták, több sérült is van.

Just Welby Canterbury-i érsek  az embereket arra kérte, hogy imádkozzanak Franciaországért és az áldozatok hozzátartozóiért.

.

A helyi források szerint a  dzsihadisták a hátsó ajtón át mentek be a templomba és az egyikükön iszlamista egyenruha volt. A hatóságok a környező utakat lezárták és mindenkitől azt kérték, hogy maradjanak otthon. A templomot átvizsgálták, de robbanószert nem találtak.

Francois Hollande francia államfő és Bernard Cazeneuve belügyminiszter azonnal a helyszínre mentek.

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint “Minden franciát és katolikust támadás ért” .

Az Iszlám Állam vállalta a pap megölését

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet jelentkezett a normandiai Rouen közelében egy katolikus templomban kedden elkövetett késeléses támadás elkövetőjeként.

Az Iszlám Állam szócsöveként működő Aamák hírportálon közzétett közlemény szerint a szervezet két “katonája” hajtotta végre a támadást.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑