Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 09. 26.

Tűzszünetet köthetnek Jemenben

2016. 09. 26.

A határ menti szaúdi területek elleni támadások leállítását ajánlotta fel vasárnap a jemeni húszik egy magas rangú vezetője, ha Szaúd-Arábia cserébe beszünteti a lázadók elleni légicsapásokat és feloldja a jemeni kikötők szinte teljes blokádját.

A lázadók és szövetségeseik által nemrég felállított, úgynevezett Legfelső Politikai Tanács elnöke, Száleh asz-Szamad azt követően állt elő javaslatával, hogy Jemenben ismét hevesebbé váltak a harcok, amióta augusztus elején kudarcba fulladtak a felek ENSZ közvetítéssel folytatott kuvaiti béketárgyalásai.

Kezdeményezésében Száleh asz-Szamad azt kérte Rijádtól, hogy

“vessen véget szárazföldi, légi és tengeri agressziójának, fejezze be légicsapásait és oldja fel az ország tengeri blokádját”,

cserébe a jemeniek által folytatott határ menti hadműveletek és a szaúdi területek ellen végrehajtott rakétatámadások leállításáért.

Szamad ezenkívül általános amnesztiát ajánlott fel a szaúdi vezetésű “agresszió oldalára állt harcosoknak”.

A nyugat által el nem ismert hitalaos tanács vezetője egyúttal felszólította a világszervezetet és “a békeszerető országokat, hogy gyakoroljanak nyomást a szaúdi rezsimre az ajánlat megragadása érdekében”.
Bár Szamad kezdeményezése elmarad a jemeni kormány és az őt támogató Szaúd-Arábia lázadókkal szemben támasztott követeléseitől, de megfigyelők szerint

ritka alkalmat kínál arra, hogy szünet álljon be az immár két éve tartó jemeni harcokban, amelyek legalább tízezer halálos áldozatot követeltek eddig és éhínségbe taszították a rendkívül szegény arab országot.

Iszmail Ould Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni különmegbízottja augusztus végén azt hangsúlyozta, hogy egy tűzszünet megvalósítása teremthetne csak reményt a kuvaiti béketárgyalások felújítására.

A jemeni háborút az robbantotta ki, hogy a jemeni népi mozgalmak köztük a Húszik és Ali Abdullah Száleh exelnök hívei fellázadtak az amúgy is ideglenes elnökként kinevezett Mansour Al-Hadi ellen aki Szúd.Arábiába menekült, majd egy koalíciós hadsereggel tért vissza Jemenbe.

 Az ország északi felét a húszik és szövetségeseik tartják ellenőrzésük alatt, míg a déli országrészben a Hádi elnök vezette milícia van uralmon 2015 júliusa óta.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑