Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 08. 04.

Új arculat és vezetés a Boko Haramnál

2016. 08. 04.

Új vezetőt választottak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek hűséget fogadó nigériai Boko Haram szélsőséges csoport élére. A terrorvezér megfogadta: nem támad mecsetekre és muszlimok által látogatott piacokra – közölte az IÁ an-Nabaa című hetilapja.

A dzsihadisták arab nyelvű lapja szerint az IÁ “nyugat-afrikai tartományának” új váliját (kormányzóját) Abu Musab al-Barnawinak hívják. Korábban ezt a tisztséget Abubakar Shekau viselte, aki tavaly márciusban hűséget fogadott a dzsihadisták iraki és szíriai területein 2014 nyarán kikiáltott “kalifátusnak”.

Az an-Nabaa nem tett említést arról, mi történt a korábbi vezérrel. Ugyanakkor Shekau halálát a nigériai hadsereg korábban már számos alkalommal jelentette, de a vezér újra és újra feltűnt videókon, utoljára az idén márciusban. Egy amerikai tábornok júniusi interjúja szerint a Boko Haram belülről felbomlott, egy nagyobb csoport pedig kivált, mivel úgy tartották, Shekau nem képes megfelelni az IÁ elvárásainak.

Jacob Zenn biztonsági elemző szerint a szerdai bejelentés arra utalhat, hogy a Boko Haram külföldiek elrablásáról ismert Ansaru nevű szakadár csoportja puccsot hajtott végre. A dzsihadisták közlése egyben olyan trendet mutat, amely szerint a szélsőséges iszlamista csoportok igyekeznek eltávolodni az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattól, hogy közelebb kerülhessenek az IÁ-hoz. Az Ansaru már korábban elszakadt a Boko Haramtól, mivel nem értettek egyet a civilek, különösen a muszlimok válogatás nélküli legyilkolásával.

A Boko Haram 2014 végén Északkelet-Nigériában egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak, azóta a helyi hadsereg a környező államok támogatásával kiszorította a szélsőségeseket. A frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: Csád, Niger, Kamerun és Nigéria területén falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok, iskolák és mecsetek ellen intézett támadásokat.

Az új vezér azonban az an-Nabaának elmondta: “még mindig számottevő erővel bírnak” és újoncokat is toboroztak. Fulan Nasrullah biztonsági elemző szerint al-Barnawi korábban a szélsőségesek katonai parancsnokaként szolgált.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑