Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2017. 05. 07.

Új arculata, új programja és új vezetője van a Hamasznak

2017. 05. 07.

Ismail Haniyeh-t választották a Hamasz új vezetőjévé szombaton – közölte Khaled Mesaal, a Gázai övezetet uraló radikális szervezet eddigi vezetője, aki gratulált utódjának.

Haníje korábban az Iszlám Ellenállási Mozgalom Gázai övezeti vezetőjének, illetve a Palesztin Nemzeti Hatóság – vitatott – miniszterelnökének tisztségét töltötte be.

– Ez is azt bizonyítja, hogy a Hamász megújítható, párbeszédre kész, demokratikus, és hatalomváltásra kész szervezet. Bízunk abban, hogy Hanije személye nyitottabbá teszi a régiót

– nyilatkozta a Hamasz szóvivője, Fazi Barhum.

A vezetőváltásról szóló bejelentés nem sokkal azután történt, hogy a Gázai övezetet 2007 óta uraló csoport új, pragmatista politikai programot hirdetett a Hamasz nemzetközi elszigeteltségének feloldására.

– Amikor Gázából származik a Hamasz politikai vezetője, az azt jelenti, hogy ő ismeri az itteniek helyzetét, hiszen ismeri a saját környezetét. Ha valaki Gázán kívülről származik, az nem emeli fel a szavát a gázaiak zaklatása, gondjai miatt, mert nem érzi át azokat – véli egy helyi lakos.

A Hamasz új arculattal, muszlim nemzeti felszabadítási mozgalomként hirdeti magát. A szervezet szakított a Muszlim Testvériség pániszlám mozgalommal, javítani akarja kapcsolatait a Perzsa-öböl menti országokkal és Egyiptommal, valamint törölte alapító okiratából az Izrael megsemmisítését követelő nyelvezetet.

Orientalista.hu – Euronews nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑