Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 05. 24.

Új bíboros Pakisztánban: Joseph Coutts a vallásközi összhang előmozdítója

2018. 05. 24.

A pakisztáni katolikusok örömmel fogadták Ferenc pápa döntését, miszerint bíborossá kreálja Joseph Coutts-ot, Karacsi érsekét. A 72 éves főpásztor az ország második bíborosa, és elkötelezett a vallásközi párbeszédben.

Ferenc pápa június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén nyújtja át a bíborosi birétumot (sapkát) az új pakisztáni bíborosnak. A hír, melyet a pápa Pünkösdvasárnap jelentett be a Regina Coeli elimádkozásakor, nagyon gyorsan elterjedt Pakisztánban. Coutts érsek is meglepve látta, hogy sorra jönnek az emberek gratulálni neki.

A vallások közti harmónia szolgálatában

Coutts bíboros a Fides missziós hírügynökségnek így nyilatkozott kinevezéséről: „Meg vagyok döbbenve, de készen állok, hogy alázatosan szolgáljam az egyházat, és továbbra is előmozdítsam az összhangot Karacsi városában és az egész országban”. „A karacsi érsekség területén egyre több a hívő, és sok katolikus telepedik le a külvárosban.” Püspöki jelmondatához híven – Harmónia – az érsek a párbeszéd és a béke ügyében fáradozik negyven éve. Nemrég egyházmegyei bizottságot állított föl a vallásközi harmónia érdekében, hogy előmozdítsa a különböző hitvallású, etnikumú és nemzetiségű emberek egységét Karacsiban, Pakisztán legnépesebb városában, mely több, mint 21 millió lakost számlál.

Kitüntetés Pakisztánnak – vélik a muzulmánok

A pakisztáni muzulmánok szerint Coutts bíborosi kinevezése megtiszteltetés az egész ország számára. A keresztények nagyon örülnek, ez a hír nagy örömet hozott – mondta a Fides hírügynökségnek a főpásztor. Sok telefonhívást kapott muzulmán barátaitól is, akik szerint ez megtiszteltetés Pakisztán számára. A helyi sajtó is nagy terjedelemben foglalkozott a hírrel, sok újságíró készít interjút az új bíborossal. Nagy az érdeklődés a lakosság körében is. A pakisztáni kormányt is érdekli a kinevezés, mivel diplomáciai kapcsolatban áll a Szentszékkel, és tisztában van azzal, mit jelent bíborosnak lenni. A legnagyobb iszlám pártok egyikétől is hívták, hogy gratuláljanak a karacsi érseknek. Mivel nincs elegendő papjuk az érsekség területén, ezért keményen dolgoznak. „Én magam is gyakran besegítek a plébániákon, mert vasárnap sok szentmisét celebrálnak. A bíborosi kinevezés számomra további felelősséget jelent, mert sok hivatalos találkozóval jár, biztosan megváltozik az életstílusom” – mondta a főpásztor.

Coutts Pakisztán második bíborosa

Karacsi érseke Pakisztán történetének második bíborosa. Elődjét VI. Pál választotta: 1973-ban kreálta bíborossá Joseph Cordeirót, aki 1994-ben meghalt.

Joseph Coutts 1945. július 21-én született Amritszárban, Brit-Indiában. Egyházi tanulmányait a karacsi Krisztus Király szemináriumban végezte. 1971. január 9-én szentelték pappá a lahori főegyházmegyében. Szentelését követően Rómába küldték, ahol befejezte filozófiai tanulmányait. II. János Pál pápa 1988. május 5-én kinevezte Haidarábád megyéspüspökévé, majd június 27-én áthelyezte a fajszalábádi egyházmegyébe. 2012. január 25-én XVI. Benedek pápa Karacsi érsekévé nevezte ki.

Vaticannews, Fides 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑