Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2018. 04. 27.

Új elnököt választottak a mártírhalált halt Saleh Ali Al-Sammad helyére Jemenben

2018. 04. 27.

A jemeni parlament hivatalosan is Mahdi Mohammed Hussein Al-Mashatot választotta meg az ország elnökének. Az új elnököt, aki az Ansarullah ellenálló szervezet régi tagja, szerdán vette át a hivatalát. Al-Mashat régóta tagja az ellenálló szervezetnek. 2014-ben részt vett a forradalomban és 2016-ban a forradalmi kormány nevében részt vett a Kuvaitban tartott béketárgyalásokon.

Az új elnök elődjét Saleh Ali Al-Sammad-ot ugyanis április 19-én a szaúdi légierő egy támadás során meggyilkolta. Al-Mashat elnök beiktatási beszédében megemlékezett a mártírhalált halt elődjéről és meggyilkolását az ellenség által folytatott ,,nyílt háború,, részének tulajdonította.

Az elnöki beszédben teljesen jogosan bírálat érte az Egyesült Államokat is amiért az támogatja Szaúd Arábia háborúját a jemeni nép ellen. Az általuk elkövetett politikai gyilkosság pedig a nemzetközi jog alapján is Jemen szuverenitása ellen elkövetett bűncselekmény. Ebben teljesen igaza is van, és abban is, hogy az Egyesült Államok és más nyugati országok is támogatják a szaúdi kormány háborúját és ezzel ők is részt vesznek a civilek ezrei ellen elkövetett népirtásban.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Yemen-rw.org)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑