Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2021. 12. 21.

Új fegyvereket tesztelt Irán

2021. 12. 21.

Az Iráni Forradalmi Gárda ballisztikus rakétákat és manőverező robotrepülőgépeket tesztelt kedden egy Perzsa(Arab)-öböl menti háborús szimuláció során – jelentette az iráni állami televízió.

A katonai szimulációs gyakorlaton öt manőverező robotrepülőgépet egyidejűleg lőttek ki, illetve olyan felfegyverzett drónokat is bevetettek, amelyek egyenként két célpont megtámadására képesek – tette hozzá az iráni média. Az ötnapos katonai gyakorlat hétfőn kezdődött.

“A Forradalmi Gárda haditengerészetének ballisztikusrakéta-kilövései új megközelítést jelentenek, és ezek 100 százalékos találati aránnyal működnek” – jelentette ki a katonai modellezésről Hoszein Szalámi tábornok, a Forradalmi Gárda vezetője a tévécsatornának.

Az iráni bejelentés szerint ballisztikus rakétáinak hatótávolsága 2000 kilométer, amellyel képesek elérni az ország legfőbb ellenfelét, Izraelt, és a térségbeli amerikai katonai támaszpontokat is.

Teherán hétfőn “elsöprő” választ helyezett kilátásba minden, Irán elleni izraeli támadással szemben. Tel-Aviv ellenzi a 2015-ben Iránnal tető alá hozott nukleáris megállapodás (JCPOA) felélesztésére irányuló nagyhatalmi törekvéseket, és már hosszabb ideje katonai akciókkal fenyegeti Iránt, ha a diplomáciai tárgyalások kudarcot vallanak, és nem sikerül megakadályozni, hogy Teherán atomfegyverre tegyen szert. Irán szerint nukleáris tevékenysége békés célú.

Az általános vélekedés szerint jelenleg Izrael az egyetlen közel-keleti ország, amely atomfegyverrel rendelkezik.

Portfolio, MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑