Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 03. 11.

Új főtitkárt neveznek ki az Arab Liga élére

2016. 03. 11.

Új vezetőt neveznek ki az Arab Liga találkozóján Ahmed Aboul-Gheit személyében. Az 1942-ben született egyiptomi diplomata Mubarak idején volt külügyminiszter, illetve szolgált az ENSZ nagyköveteként is.

Most a közel-kelet szempontjából is meghatározó időszakban, a szíriai háború és a jemeni konfliktus idején töltheti be a pozíciót. Egyedül ő volt versenyben a posztért a késő éjszakába nyúló kairói ülésen.

Ahmed Aboul-Gheit júliusban foglalhatja el helyét az észak-afrikai és arab-félszigeti országokat tömörítő regionális nemzetközi szervezetben, és váltja Nabil EL-Arabit, aki februárban azt nyilatkozta, hogy nem indul a következő mandátumért.

letöltés

Ahmed Aboul-Gheit az Arab Liga új vezetője Tzipi Livni Izrael volt külügyminiszterével.

A szavazás azért húzódott el, mert Katar képviselői kifogásolták, hogy Aboul-Gheit ellenséges álláspontra helyezkedett korábban Dohával, és az egyiptomi-katari kapcsolatok is megnehezedtek a Muzulmán Testvériség mozgalom miatt.

– Számos kihívás és nehéz helyzet megoldása előtt áll a szervezet új főtitkára. Ezek között a legnagyobb az arab országok konfliktusainak megoldására elősegíteni a szervezet tagországainak közös álláspontjának kialakítását. – jelentette az euronews egyiptomi tudósítója.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑