Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2016. 12. 05.

Új vezetőséget választott a palesztin Fatah párt

2016. 12. 05.

A Ciszjordániát irányító, mérsékelt Fatah párt hetedik kongresszusának záró napján új vezetőséget választott – jelentette vasárnap az izraeli közszolgálati rádió .

fatah-logoA palesztin párt ötnapos, szombaton véget ért hetedik kongresszusán az új központi bizottságba – a terrormerényletért kiszabott ötszörös életfogytiglani büntetését izraeli börtönben töltő – Marván Bargúti került be a legtöbb szavazattal. Őt Dzsibril Radzsúb, a párt régi vezetője követte.

A Fatah előző kongresszusán, 2009-ben szintén Bargútira voksoltak a legtöbben. A pártban a központi bizottság tizennyolc tagjának személyéről a delegáltak szavaznak, négyet pedig Mahmúd Abbász elnök jelöl ki.
A következő években az új vezetőség fogja irányítani a pártot, amelynek élére már kedden egyhangúlag megválasztották a mozgalmat eddig is irányító Mahmud Abbaszt, a Palesztin Hatóság elnökét.

Az izraeli Háárec című újság beszámolója szerint Abbász két és fél órás beszédében felvázolta a párt, valamint a közpénzek és az állami állások feletti ellenőrzése révén szintén tőle függő Palesztin Hatóság következő évekre várható irányvonalát.

A párt régi-új vezetője a kongresszus segítségével a partvonalon kívülre szorította száműzetésbe kényszerített riválisa, Mohamed Dahlán híveit, és beszédében hangsúlyozta a fegyveres harc feladását, leszögezve, hogy diplomáciai és politikai eszközökkel kell elérniük legfőbb céljukat, az 1967 előtti tűzszüneti vonalak mentén, Kelet-Jeruzsálem fővárossal tervezett palesztin állam megteremtését.

A 81 éves Abbasz 2005 óta tölti be a Palesztin Hatóság elnöki tisztségét, és ő az elnöke a Palesztinai Felszabadítási Mozgalomnak is.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑