Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2019. 09. 11.

Újabb annektálással kampányol Netanyahu

2019. 09. 11.

Választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet – jelentette be kedden tartott beszédében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök élő tévéadásban bejelentette, hogy újraválasztása esetén Ciszjordánia Izrael által elfoglalt területeit elcsatolná, kezdve a Jordán-völggyel.

“Az új kormány megalakulása után a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi részére is kiterjesztem az izraeli szuverenitást” – jelentette be a Deutsche Welle (DW) szerint élő tévéadásban Netanjahu.

A Jordán-völgy 2400 négyzetkilométernyi terültet ölel fel és közel 30 százalékát teszi ki Ciszjordániának, ahol a B’Tselem adatai szerint 2016-ban 65 ezer palesztin és 11 zsidó telepes élt. Izrael már régóta jelezte, hogy katonai ellenőrzés alatt tartaná a területet a palesztinokkal együtt egy békemegállapodás keretében.

Az izraeli miniszterelnök azt a szándékát is megismételte, hogy más ciszjordániai zsidó telepekkel is hasonló tervei vannak, bár erre csak az USA elnökével, Donald Trumppal történő konzultáció után kerülhetne sor. Az USA elnöke várhatóan hamarosan nyilvánosságra hozza az általa kidolgoztatott “béke tervet” – írja a DW.

Izraelben szeptember 17-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat, mert az áprilisi választások után Netanjahu mint miniszterelnök-jelölt megfelelő számú koalíciós partner hiányában nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig.

Mohammad Stajje palesztin miniszterelnök a bejelentés előtt óvatosságra intett az ilyen lépésekkel, mondván, “a palesztin területek nem részei Netanjahu választási kampányának”.

A Fehér Ház a bejelentést követően közölte, hogy egyelőre nincs változás az USA politikájában. A terület béke tervére vonatkozó nézeteit az izraeli választások után hozzák nyilvánosságra és annak érdekében fognak dolgozni, hogy megtalálják a legjobb utat a régióban már régóta áhított biztonság, lehetőség és stabilitás felé.

Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától a Golán-fennsíkot. A Jordántól nyugatra található terület 1967 óta áll izraeli katonai megszállás alatt. Ciszjordánia 2,6 millió palesztinnak ad otthont, de az utóbbi évtizedekbe több mint 400 ezer izraeli telepedett le itt. Jelenleg a terület 40 százaléka felett van – nem teljeskörű – kormányzati hatásköre a Palesztin Hatóságnak. A palesztinok és a nemzetközi közösség legtöbb országa törvénytelennek tekinti a Ciszjordániában létrehozott izraeli településeket a genfi egyezmények alapján, amelyek tiltják a letelepedést a háborúban elfoglalt földeken – írja az Index.hu.

A konfliktus alapja, hogy a palesztin vezetés Ciszjordániában és a Gázai övezetben tervezi a jövendő palesztin állam létrehozását. Ha Izrael a területe részévé teszi az elszórt és hálózatos jellegű ciszjordániai zsidó telepeket, a maradék területeken nem lehet kialakítani egy életképes palesztin államot.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑