Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 04. 21.

Újabb bizonyíték arra, hogy a szaúdiak állnak a szeptember 11-ei terrortámadás mögött

2016. 04. 21.

Bár még mindig nem hozták nyilvánosságra a nyomozati anyag 28 oldalas titkos részét, de egy másik, a titkosítás alól nemrég feloldott dokumentum új fényt vetít a szaúdiak szerepére a WTC elleni támadásban. Vajon van annak valami oka, hogy ez a hír pont most jön ki, amikor Obama Rijádban van?

A dokumentumot még 2003-ban írta két FBI ügynök, és külföldi kormányok szerepét vizsgálták a szeptember 11-ei terrortámadások ügyében.

A jelentés szerint Ghassan Al-Sharbi, egy, az Al-Kaidához kötődő szaúdi állampolgár együtt vett repülőórákat Arizonában a későbbi elkövetőkkel, de maga nem vett részt a terrorcselekményben. Pakisztánban fogták el 2002-ben, és azóta Guantánamón tartják fogva. Elfogása előtt viszont elásott egy kötegnyi iratot, amit megtaláltak az amerikaiak. A legérdekesebb darab a pilótajogosítványa volt, ami a szaúdi nagykövetség borítékába volt rejtve.

A 28 oldalas titkos záradékot egyelőre nem hozták nyilvánosságra, főleg miután a szaúdiak befenyegették az Egyesült Államokat, hogy piacra dobják az összes általuk birtokolt amerikai államkötvényt.

Bob Graham, a szenátus nemzetbiztonsági bizottságának korábbi elnöke állítja, hogy Szaúd-Arábia volt a fő pénzügyi támogatója az ikertornyok elleni támadásnak. Az elnökjelöltek közül Trump és Cruz is nekitámadt a sivatagi királyságnak, hogy dzsihadistákat finanszíroznak. Az Irán elleni szankciók feloldása csak újabb olaj a tűzre. Gyülekeznek a viharfelhők Rijád és Washington fél évszázados szövetsége felett.

 

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑