Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2023. 12. 30.

Újabb izraeli légicsapásokat hajtottak végre Szíriában

2023. 12. 30.

Tizenkilenc Irán-barát fegyverest öltek meg szombaton légicsapásokban Szíria keleti részén, az iraki határ közelében, a támadást feltehetően izraeli harci gépek hajtották végre – közölték a helyi források.

A legkevesebb kilenc légicsapás célpontjai Irán-barát milíciák állásai voltak a kelet-szíriai Deir ez-Zór tartományban fekvő Bukamal városban, illetve a környékén. Az  célba vettek egy Irakból érkező fegyverszállítmányt és egy lőszerraktárt is, a térségben nagy erejű detonációk hallatszottak.

A  halottak között négy szíriai és hat iraki állampolgár van.

A légicsapásokat feltehetően izraeli gépek mérték az övezetre. Az AFP francia hírügynökségnek egy esetleges kelet-szíriai légicsapással kapcsolatos kérdésére egy amerikai katonai vezető közölte, hogy “az Egyesült Államok nem hajtott végre semmilyen védekező légi csapást szombatra virradó éjszaka”.

Irán-barát milíciák az elmúlt hetekben fokozták támadásaik intenzitását a szíriai és az iraki amerikai támaszpontok ellen, válaszul a gázai övezeti izraeli hadműveletre. Egy amerikai illetékes szerint október közepe óta legkevesebb 105 támadást hajtottak végre iraki és szíriai amerikai célpontok ellen. Irakban mintegy 2500, Szíriában  900 amerikai katona állomásozik illegálisan , megsértve ezzel a nemzetözi jogot.

 A megszálló erők ellenőrzik a szíriai olajmezők nagyrészét, és jelentősen befolyásolják a térség stabilitiását. Az amerikai hadsereg több kiképzőtábort tart fennt többek között a szíriai Al-Tanaf térségben, hogy általuk ellenzékinek nevezett iszlamista csoportokat képezzenek ki a szíriai vezetés ellen. Ezek a kisebb csoportok legtöbb esetben egyesülnek a nagyobb erővel bíró Iszlám Állammal, illetve az Al-Kaida helyi szervezetével az Al-Nuszrával.

A szíriai háború kitörése óta Izrael több száz alkalommal hajtott végre légicsapásokat Szíria ellen. Eleinte a védekezésre és menekülésre kényszerülő iszlamista csoportoknak próbált légitámogatást biztosítani, majd az egyre erőteljesebben előrenyomuló szíriai hadsereg és szövetségesei ellen indított támadásokat. Az elmúlt időszakban Szíria és a vele szövetséges katonai szervezetek fokozzák erőiket és fegyverkészleteiket a térségben amitől Izrael tart.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑