Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 05. 01.

Újabb izraeli rakétatámadás történt Szíria ellen (videók)

2018. 05. 01.

Elmúlt éjszaka egy újabb rakétatámadás sorozat történt a szíriai kormányerők létesítményei ellen.

Kormánypárti források szerint az agressziót az Izraeli Fegyveres Erő követték el három célpontot támadva:

– A 47. Dandár (Liwa #47) lőszerraktárát, Hama várostól keletre;

– A tűzoltóság laktanyáját Hama tartomány nyugati részén;

– Egy katonai állást az Aleppoi Nemzetközi Repülőtér környékén.

Helyi források szerint ezeket a létesítményeket iráni támogatású paramilitáris egységek és az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) használják. Különböző források arról számoltak be, hogy az iráni támogatású egységek 26-46 tagja meghalt a támadásokban, sőt iráni katonák is. Iráni média kiadványok azonban visszautasították, hogy iráni katonaállomány lenne az halottak között.

Az áldozatok legnagyobb része egy hamai lőszerraktárban történt robbanások miatt halt meg.

Április 30-án reggel a libanoni Al-Majadin TV csatorna, a Liwa Fatemijun iráni támogatású paramilitáris egység parancsnokát idézve azt jelentette, hogy egyetlen rakéta sem találta el a Liwa Fatemijun állásait az Aleppoi Nemzetközi Repülőtér közelében.

A Liwa Fatemijun parancsnoka szerint “a katonai létesítmény nem károsodott, nincsenek veszteségek a személyi állományban.”

Szíriai források szerint az ellenség által kilőtt rakéták mennyisége a következő:

– 7-8 darab rakétát indítottak Hama térsége ellen;
– 5 darab rakétát Aleppo térsége ellen.
– Jelentések szólnak arról, hogy néhány föld-föld rakétát lőttek ki Jordániából. Habár ezek csak meg nem erősíthető pletykák.

Az Izraeli Fegyveres Erők (IDF) nem erősítették meg, hogy ők állnak a múlt éjszakai rakétatámadások mögött. Ez gyakori megnyilvánulás a médiában az izraeli erők részéről.

Április elején az Izraeli Fegyveres Erők szintén visszautasították, hogy ők hajtották végre az április 9-én történt támadást a szíriai T-4 légi bázis ellen. Habár az Izraeli Fegyveres Erők és a politikai vezetés ezt követő megnyilvánulásai világosan megmutatták, hogy az agressziót Izrael követte el.

Fontos megjegyezni, hogy a mostani rakétatámadás akkor történt, amikor jelentős fejlemények zajlanak Kelet-Idlebben és Dél-Damaszkuszban:

– Sok ezernyi kormány hű lakost evakuálnak Al-Fua és Kafraja településekről Idleb tartomány keleti részén;

– Úgynevezett “ellenzéki” fegyveresek elfogadják a kivonási megállapodást Dél-Damaszkuszban.

Néhány szíriai kormánypárti szakértő és média aktivista úgy magyarázza a csapásokat, hogy az izraeliek ezzel próbálják meg aláásni a megkötött kivonási egyezményeket.

Április 26-án az izraeli “védelmi” miniszter újabb támadásokkal fenyegette meg az iráni csapatokat és létesítményeket Szíriában, valamint azt nyilatkoztam hogy “az iráni rezsim a végnapjait éli és hamarosan össze fog omlani.”

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑