Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2018. 01. 29.

Újabb szíriai béketárgyalások miatt gyűlnek össze a küldöttek Szocsiban

2018. 01. 29.

A szíriai kormány és az iszlamista ellenzék között az ország válságának megoldására irányuló újabb béketárgyalások kezdődnek hétfőn Oroszország fekete-tengeri üdülőhelyén Szocsiban.
Az ENSZ szíriai különleges megbízottja Staffan de Mistura lesz jelen a Nemzeti Párbeszéd Kongresszusán további 1600 küldöttel együtt, akik Szíria fő politikai erejét képviselik.
Ugyanakkor egy szaúdi hátterű iszlamista ellenzéki csoport, a Tárgyalási Főbizottság (HNC) bojkottálta a béketárgyalásokat, és Szíria legfontosabb kurd harci csoportja is lemondta részvételét a tárgyalásokon egy észak-szíriai török behatolás miatt.
Moszkva hétfőn közölte, hogy a szíriai ellenzék néhány képviselőjének hiánya nem jelent különösebb akadályt a konferencia megtartását illetően.

“Az a tény, hogy a jelenleg zajló szíriai folyamatok képviselői nem vesznek részt a tárgyalásokon, nem valószínű, hogy komolyabban kihatna a kongresszus lefolytatására, továbbá távolmaradásukkal nem fogják a tárgyalásokat megakadályozni”

– mondta Dmitry Peskov, a Kreml szóvivője.
Ankara a kezdetektől ellenezte a szíriai kurdok szerepvállalását a béketárgyalásokban. Törökország szerint a kurd fegyveresek, akik az amerikai és más nyugati kormányok támogatását élvezik, a törvénytelen Kurdisztáni Munkáspártból (PKK) váltak ki, amely több évtizeden át intézett támadásokat a törökökkel szemben.
Január 20-án elkezdődött egy török hadművelet Afrinban és környékén, amely láthatóan arra irányult, hogy kivonja az Egyesült Államok által támogatott szíriai kurd népi védelmi egységeket (YPG) a török határ közelében lévő területekről.
A Szocsiban hétfőn és kedden folytatandó tárgyalásokat Oroszország, Irán és Törökország szponzorálja.
Oroszország, Irán és Törökország azt remélik, hogy a tárgyalások ellensúlyozhatják az ENSZ által korábban közvetített, szíriai hétéves háború befejezését célzó tárgyalások eredményességének hiányát. A három ország koordinálta a szíriai de-eszkalációs zónák létrehozását – egy külön kezdeményezést, amely sokak szerint nagymértékben segített az arab országban folyó harcok számának drasztikus csökkentésében.
Az ENSZ tárgyalásaival mindeddig nem sikerült konkrét eredményeket elérni, főként az ellenzék azon törekvése miatt, hogy a szíriai kormány mondjon le a hatalomról.
Orientalista.hu – Vivkamar (Press TV)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑