Cadmus fordítás Cadmus
Terrorelhárítás

2017. 01. 02.

Újabb terrorcselekményt akadályoztak meg Németországban

2017. 01. 02.

Saarbrückenben terrorcselekmény előkészítése miatt tartóztattak le egy férfit – írta a Spiegel Online.

Wolf-Nagy Tünde, az MTVA berlini tudósítója az M1 Híradójában azt mondta: egy szír férfiról van szó, akit szilveszter éjszakáján vettek őrizetbe.

Felgyújtotta magát egy menedékkérő egy németországi áruházban.

A férfi állítólag egy rendőrautóval vagy egy rendőrautónak látszó autóval akart a tömegbe hajtani.

A telefonja alapján világossá vált, hogy kapcsolatban állt az Iszlám Állammal. Sok pénzt ígértek neki azért, ha végrehajtja a tettet.

Kihallgatása során a szíriai menedékkérő bevallotta, hogy kapcsolatban állt a dzsihadista szervezettel, a terrorista tettek elkövetésére irányuló szándékot azonban tagadta. Az eddigi nyomozás adatai szerint nincsenek arra utaló nyomok, hogy a gyanúsított tulajdonában már lettek volna robbanószerrel felszerelt járművek.

A 2014-ben Németországba érkezett szíriai férfi szombat reggeli őrizetbe vételekor nem volt felfegyverkezve, és később sem találtak nála fegyvereket. A hatóságok szerint nem voltak konkrét nyomai a küszöbön álló szilveszteri ünnepségek veszélyeztetésének sem.

Tehetetlenek a hatóságok a segéllyel visszaélőkkel szemben

Wolf-Nagy Tünde, az MTVA berlini tudósítója az M1 Híradójában azt mondta: a hatóságok valószínűleg semmiféle retorziót nem tudnak alkalmazni, tekintettel arra, hogy ha valaki 12 identitással regisztrált Németországban, nehéz eldönteni, melyik címen keressék. Tisztában vannak azzal, hogy nem egyedi esetről van szó.

Idén azonban már valamivel javulhat a helyzet, hiszen nem érkeztek olyan sokan, hogy ne tudtak volna ujjlenyomatot venni. Sőt, azt tervezik, hogy ujjlenyomatot vesznek azoktól is, akik eddig kimaradtak. Hogy ez visszamenőleg lehetséges-e, kérdéses – jegyezte meg.

Beszélt arról is, hogy idén hét szexuális zaklatás történt Kölnben szilveszterkor, és voltak bejelentések Berlinben is. Tömeges szexuális zaklatásról azonban nem érkeztek hírek.

Vannak, akik a rendőrség munkáját pozitívan értékelik, mondván, megakadályozták a tömeges erőszakot, mások azonban rasszizmussal vádolják a hatóságokat, mondván, nem engedték az észak-afrikaiakat a tömegbe.

Ausztriában sem múlt el a szilveszter zaklatások nélkül

Bognár László, az MTVA bécsi tudósítója elmondta: az osztrák fővárosban mintegy 650 ezren bulizták át a szilvesztert. Három szexuális zaklatás ügyében indult eljárás. Az elkövetők egy indiai, egy iraki és egy afgán férfi.

Innsbruckban tíz feljelentést született eddig. Egy 5-6 főből álló, valószínűleg külföldi férfiak molesztált nőket.  Grazban egy 26 éves nő tartott hazafelé a szilveszteri mulatságokból, amikor két ismeretlen férfi zaklatta, de el tudott menekülni. A hatóságok még keresik őket.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, Spiegel)

Megosztom:

,
Back to Top ↑