Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus Fotó: AFP

2017. 06. 21.

Újabb terrortámadás Brüsszelben

2017. 06. 21.

A pályaudvart és a főváros főterét a robbanás után kiürítették.

Egy robbanást követően kiürítették kedd este a brüsszeli főpályaudvart – közölte egy helyszínen lévő rendőr a dpa német hírügynökséggel. Az első hírek még arról szóltak, hogy egy férfi felrobbantotta magát, azóta kiderült, hogy ez nem sikerült neki, a rendőrség lefegyverezte.

Helyszíni beszámolók szerint az elkövető robbanómellényt viselt.

A La Libre Belgique belga napilap szemtanúkra hivatkozva azt írja, hogy egy nagy robbanást és lövések hangját lehetett hallani. A közelben járőröző katonák pedig meglőtték a támadót, aki később belehalt a sérüléseibe. A helyi tudósítások szerint pánik tört ki a helyszínen – ahol rengeteg turista és utas tartózkodott –, de a merényletkísérletben nem voltak áldozatok vagy sebesültek.

fotó: Twitter

A vonatközlekedést felfüggesztették a belga főváros központi pályaudvarán és több metróvonalat is lezártak.

A rendőrség a tűzoltókkal együtt nagy erőkkel vonult a helyszínre, elmondásuk szerint uralják a helyzetet. A hatóságok kiürítették a pályaudvartól kétszáz méterre lévő főteret is, ami a turisták kedvelt célpontja, hiszen tele van boltokkal és éttermekkel.

A Reuters idézte a Het Laatste Nieuws portált, mely szemtanúkra hivatkozva azt írja, hogy a támadó azt kiabálta a robbanás előtt, hogy “Allahu Akbar”. A katonáknak az lett gyanús, hogy a ruhája alól kábelek lógtak ki.

Fotó: AFP

Biztonsági okokból a városban működő metrókat is lezárták. A Le Soir szerint nem sérült meg senki, a helyszínen járőröző katonák vették észre a férfire erősített szerkezetet. Tavaly március óta fokozott terrorkészültség van érvényben Belgiumban. 2016. március 22-én összehangolt terrortámadást hajtott végre a belga fővárosban a magát Iszlám Államnak nevező terrorentitás. A Zaventem reptéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett robbantás-sorozatban 32 ember vesztette életét.

Fotó: AFP

„Egy ember körül felrobbant valami, egyelőre vizsgáljuk mi történt. A katonák a helyszínen voltak és ártalmatlanították az elkövetőt. Urai vagyunk a helyzetnek” – idézi a Reuters a rendőrségi szóvivőt.

Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője bejelentette, hogy meghiúsított terrortámadásként kezelik az esetet. Charles Michel belga kormányfő, aki Jan Jambon belügyminiszterrel a brüsszeli válságközpontból követi az eseményeket, arra kérte az embereket, hogy tegyenek eleget a rendőrség utasításainak. A miniszterelnök egyben szerda 9 órára rendkívüli ülésre összehívta a királyság biztonsági tanácsát.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑