Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 04. 19.

Újabb területek szabadultak fel Szíriában

2015. 04. 19.

A Szíriai Arab Fegyveres Erők fokozták offenzívájuk erejét Idlebben, Aleppoban, és Al-Jarmuk palesztin negyedben.

Az ISIS terroristák kivonulnak az Al-Jarmuk táborból

jarmuk

A Damaszkusz közeli Al-Jarmuk palesztin menekülttábor romos utcái

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet fegyveresei kivonulnak az Al-Jarmuk táborból miután két hete betörtek a kerületbe és teljesen átvették az ellenőrzést a többi vahabita terrorszervezet által megszállt terület felet a déli szektorban.

Ezt a hírt egy héttel azután kaptuk amikor a palesztin ellenállás erői – a Palesztin Felszabadítási Hadsereg (a Szíriai Arab Hadsereg része) – offenzívába kezdtek az Al-Jarmuk táborban, visszafoglalva az ISIS és szövetségesei által birtokolt területeket a hét végére.

Csütörtökön a Palesztin Felszabadítási Hadsereg (PLA) együttműködve a Népi Front Palesztin Felszabadításáért-Főparancsnoksága (PFPL-GC), a Fatah Al-Intifada ellenállási szervezetekkel és a Hamaszhoz tartozó Aknaf Beit Al-Makdes milícia egy kisebb kontingensével képes volt visszafoglalni a Marokkó utcát, a Shalashin utcát, a Jarmuk utca nagyobb részét, a 22. utcát, a Jarmuk Leányiskolát és a Jarmuk körforgalmat.

A Jarmuk tábor említett részeinek visszafoglalásával a palesztin ellenállás erői jelenleg a kerület megközelítőleg 75 százalékát ellenőrzik. Kivétel a kerület déli részének a fele.

Egy forrás szerint a Fatah Al-Intifada ellenállási szervezetből, aki a közeli Dzsarmana táborban tartózkodik, az ISIS terrorszervezet visszavonta erőit a kerület déli részében lévő Szaker stadionhoz és Hadzsar Al-Aszvad településhez.

A Szíriai Nemzetvédelmi Erők és a Hezbollah elfoglaltak egy ipari területet Észak-Aleppoban

Syrian army advances in key areas in Aleppo

Háztól házra foglalják vissza Aleppot a kormányerők

A Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) és a Hezbollah harcosai elfoglalták a stratégiai fekvésű ipari negyedet Al-Zahra kerületben miután heves harcokat vívtak az Al-Kaida terrorhálózat Szírián élősködő tagszervezetével, a Dzsabhat Al-Nuszrával péntek reggel.

A meglepetésszerű támadást ma korán reggel indították, amikor a Nemzetvédelmi Erők (NDF) és a Hezbollah önkéntesei egy időben megrohamozták az Al-Zahra kerület lakónegyedét, elfoglalva azt a Dzsabhat Al-Nuszra fegyvereseitől percekkel az akció kezdete után ebben a Bajanun kerülettől közvetlenül nyugatra lévő térségben.

Az Al-Zahra lakónegyed elfoglalása után a Nemzetvédelmi Erők és a Hezbollah harcosai tovább nyomultak az ipari negyed felé, ahol megütköztek a Dzsabhat Al-Nuszra terroristáival egy félórás tűzharcban, ami a vahabita megszállók visszavonulását eredményezte a közeli Bajanun településig a hirtelen támadást követően.

Egy Aleppo városi forrásunk előzetes jelentése alapján a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezet két tucatnál több halottat veszített a Szíriai Nemzetvédelmi Erők és a Hezbollah támadásában.

 Hadi helyzet az Idleb tartományért vívott ütközetben

A Tigris Alakulat csapata bevetés előtt

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai (dandár jogállású katonai szervezet) folytatta offenzíváját Idleb tartományban a csütörtöki napon, megtámadva a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezet és szövetségesei megszállása alatt álló több települést a tartományi főváros közelében.

Kafr Nadzsd és Nahlaja elfoglalása után a Tigris Alakulatok együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel és a Hadsereg 11. Páncélos Hadosztályával megrohamozták a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezet ellenőrzése alatt álló Korin falut és végig harcolták az utat a település központjáig egész nap tartó heves harcok után csütörtökön.

Egy Idleb tartományi katonai forrás szerint a Szíriai Arab Fegyveres Erők jelenleg Korin település több mint felét ellenőrzik; ez magában foglalja a dél-nyugati bejáratot és a falu központi részét.

Észak-keletre Korin településtől a Nemzetvédelmi Erők (NDF) kemény csatát vívnak a Harakat Ahrar Al-Sham és a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezetek fegyveresei ellen Fajlun ellenőrzéséért, egy faluért ami közvetlenül dél-nyugatra fekszik Idleb város mellett.

Csütörtökön a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) végül kiterjesztették ellenőrzésüket Fajlun település dél-nyugati szektora felett, miután áttörték a Dzsabhat Al-Nuszra terroristáinak védelmi vonalát a falun belül és végeztek legalább 20 ellenséges fegyveressel az előrenyomulás során.

Dél-nyugatra Idleb várostól a Tigris Alakulatok és a hazafias erők csapást mértek a Dzsabhat Al-Nuszra szövetségesének számító Dzsund Al-Aksza terrorszervezet állásaira tüzérségi lövedékek sorozatával Kaminaszban, ahol egy erőteljes szárazföldi támadással átvették a település keleti szektorának az ellenőrzését is.

A Kaminaszban elért sikerük után a Tigris Alakulatok képesek voltak megtisztítani a Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztálya számára az utat, hogy megkezdhessék az előretörést a stratégiai fekvésű Szarmin város felé, miközben a Tigrisek tovább nyomulnak észak felé a kis Danit falu irányába.

A Szíriai Arab Fegyveres Erők előretörése a keleti és a nyugati irányokból egy “harapófogó” hadmozdulat kezdetének tűnik, a tartományi főváros nyugati és keleti szárnyon történő megtámadása készülődik.

Ez a sors vár minden terroristára

A Szíriai Arab Hadsereg offenzívája ellenére a Dzsabhat Al-Nuszra és a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezetek még mindig támadják a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) állásait a téglagyárnál Al-Masztuma közelében; azonban a roham csak korlátozott eredmény ért el, mert az “iszlamista” (értsd: vahabita terrorista) erők végül visszaszorultak kelet felé.

A Szíriai Arab Légierő ott folytatta, ahol tegnap abbahagyta, 66 légi támadást hajtott végre Idleb tartomány felett a csütörtöki napon, miközben a társ haderőnem, a Hadsereg offenzívában volt a szárazföldön.

A Légierő kiemelt célpontjai között szerepelt a Bab Al-Hawa határátkelőhely Törökország felől, amit az “iszalmista” (értsd: vahabita terrorista) szervezetek elsődleges bejáratként használnak a szíriai felségterületre

A Szíriai Arab Légierő több tucatszor bombázta a határátkelőhöz vezető főutat. Ez könnyű célpont volt a Légerőnek, mert kihasználta, hogy a Török Hadsereg lezárta a határátkelőt polgári személyek számára – most csak a vahabita fegyveresek járják ezt az utat (amíg el nem párolognak).

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg  (Forrás: almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑