Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 02. 26.

Újabb titkosszolgálati kiszivárogtatás a Moszadról – Netanjahu mindenkit átvert Iránnal kapcsolatosan

2015. 02. 26.

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad sem értett egyet Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel annak megítélésében, hogy Irán mennyire áll közel a nukleáris csapásmérő erő kifejlesztéséhez – egyebek mellett ez derül ki a The Guardian által kedden nyilvánosságra hozott újabb titkosszolgálati kiszivárogtatásokból. A lap szerint nem mondott igazat Netanjahu, amikor látványos vizuális segédeszközzel próbálta bemutatni, hogy Irán egy éven belül képes lehet atombombát gyártani, A cionführer egyszerűen hazudott azért, hogy szankciókkal sújtsák Iránt.

A baloldali brit napilap, amelynek nem egészen két éve Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja adott át hatalmas mennyiségű adatot főleg az amerikai és a brit biztonsági szolgálatok tevékenységéről, ezúttal az al-Dzsazíra arab hírtelevízióval közösen jutott hozzá újabb rendkívüli mennyiségű titkosszolgálati dokumentumhoz, jórészt Dél-Afrikából.

A Guardian által bemutatott dokumentum egy titkos Moszad-jelentés, mely több száz aktával és távirattal együtt került a lap birtokába. A jelentést, melyet Dél-Afrikával is megosztottak, az áll, hogy „Irán nem végzett a fegyverek előállításához szükséges tevékenységet”.

A dokumentumnak különös aktualitást ad, hogy Izrael és legfontosabb szövetségese, az USA között feszült lett a kapcsolat Netanjahu március 3-ai, az amerikai Kongresszusban tartandó beszéde előtt. A Fehér Ház attól tart, hogy az izraeli vezető várhatóan heves hangvételű beszéde megnehezítheti a tárgyalásokat, melyeket Teherán a világ hat vezető hatalmával folytat az iráni atomprogramról. A tárgyalások során június végére terveznek megegyezni. Netanjahu gyakorlatilag minden kiegyezéses megoldást ellenez. Barack Obama azzal a kifogással magyarázta, hogy állítólag nem találkozik az izraeli vezetővel utóbbi washingtoni látogatása során, hogy a jövő hónapban esedékes izraeli választáshoz túl közeli az időpont.

Orientalista.hu (Forrás: Hunhír.info – MTI – The Guardian)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑