Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2023. 08. 21.

Újabb tüntetések kezdődtek Szíriában

2023. 08. 21.

Újabb tüntetéseket tartottak hétfőn Szíria déli felén, esz-Szuejdában, a Basár el-Aszad elnök vezette rendszer ellenőrzése alatt lévő részen – közölte egy szemtanú és egy helyi médium.

Szórványos tüntetések voltak az ország déli részében, amióta a kormány a múlt héten megszüntette az üzemanyagárak támogatását, újabb csapást mérve a tizenkét éve dúló háború megpróbáltatásainak kitett lakosságra.

“A szíriai nép fuldoklik” – mondta az AFP hírügynökségnek egy tüntető, aki szerint több száz demonstráló gyűlt össze, anélkül, hogy a rendvédelmi szervek közbeléptek volna.

A Suwaida24.com helyi hírportál videofelvételeket tett közzé, amelyeken több száz demonstrálót lehetett látni esz-Szuejda központjában, akik rendszerellenes – Szabadságot!, Le Bassár el-Asszaddal! – jelszavakat skandáltak.

Előző nap az azonos nevű, főként drúzok lakta, a háború által viszonylag megkímélt tartományban általános sztrájkot tartottak.

Decemberben tüntetések voltak a tartományban, egy rendőr és egy tüntető meghalt az összecsapásokban. Szíriában az ENSZ szerint a lakosság több mint kilencven százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

Damaszkusz elővárosaiban szintén elégedetlenségi hullámot váltottak ki a rossz életkörülmények, a lakosok az elmúlt napokban a krónikus áramszünetek ellen tüntettek.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑