Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2017. 04. 14.

Újból tombol a rabszolga-kereskedelem Líbiában

2017. 04. 14.

Aki nem fizet, azt lelövik vagy hagyják belepusztulni az embertelen körülményekbe. Ugyanakkor a rabszolgák száma soha nem csökkent a folyamatos utánpótlás miatt. Kijelenthető, hogy Líbia veszélyesebb a migránsok számára, mint a földközi-tengeri út. A modern kori rabszolga-kereskedelem brutalitásban a régi, eszközeiben új.

Moammer Kadhafi bukása óta Líbia káoszba és erőszakba fulladt – állapítja meg a The Guardian írása, mely az országban nyíltan tomboló rabszolga-kereskedelmet mutatja be.

Nyílt rabszolgapiacok

Az országban dúló erőszakról és kizsákmányolásról már korábban is beszámoltak az emberkereskedők áldozatai, de mára odáig fajult a helyzet, hogy valóságos rabszolgapiacok működnek. „A helyzet iszonyatos! Minél jobban ássuk bele magunkat a szituációba, annál egyértelműbbé válik, hogy Líbia siralomvölgy a migránsok számára” – mondta el az ENSZ alá tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) vészhelyzetekért felelős elöljárója, Mohammed Abdiker.

Egyre romlik a helyzet

„Egyre több migráns tér vissza Líbiából, ezért kerülnek felszínre ezek a történetek. Mivel a helyzet egyre romlik, az elkövetkező hónapokban is hasonlóak várhatók” – mondta el Giuseppe Loprete, az IOM nigeri missziójának vezetője.

Az arabok eladják a szubszaharai afrikaiakat

Egy konkrét esettel is bemutatják az embertömegek sorsát. Egy szenegáli túlélő számolt be áltatásairól. A férfi Nigerben szállt fel többedmagával az emberkereskedők buszára, akiknek a tengerpartra kellett volna szállítaniuk őket, hogy megrizikózhassák az utat Európába. Ugyanakkor a buszvezető egyszer csak bejelentette, hogy a közvetítő nem fizette ki és eladta „rakományát” Szabha városában.

„Egy térre szállították a férfiakat, ahol egyfajta rabszolga-kereskedelem folyt. A helyiek – akiket a férfi arabokként írt le – szubszaharai migránsokat vásároltak” – mondta el Livia Manante az IOM munkatársa, aki Nigerben segíti a hazatérni vágyó migránsokat.

Magánbörtönökben gyűjtik az embereket, majd megzsarolják családjukat

A férfi elbeszélése összecseng több áldozat által – egymástól függetlenül – elmondottakkal, melyek rabszolgapiacokat és magánbörtönöket festenek le Líbia szerte. Manante hozzátette, hogy nem csak a visszafordulók, de az Európába eljutók is alátámasztják az állapotokat.

Miután eladták a férfit egy – „jól dokumentált” – hevenyészett börtönbe vitték. A fogvatartottakat fizetség nélkül dolgoztatják és a túléléshez éppen elégséges napi adagokon tartják. Ugyanakkor a rabok családtagjait rendszeresen hívogatják váltságdíjat követelve.

Először 300 ezer nyugat-afrikai frankot követeltek, amely 140 ezer forintnak felel meg, majd mikor egy nagyobb börtönbe szállították, a váltságdíj is megduplázódott. A férfi mivel folyékonyan beszél angolul, franciául és helyi nyelveken, fordított fogvatartóinak, így tudott időt nyerni családjának, hogy kölcsönökből előteremtsék a pénzt.

Aki lassú, agyonlövik – de a számuk így sem csökken

Azokat, akinek nem sikerül előteremteniük a pénzt elvitték és megölték – jelentette ki a szerencsésnek mondható férfi. Voltak, akik a siralmas fejadagok miatt lassan éhen haltak, másokkal pedig az embertelen körülmények miatti fertőzések végeztek, de számuk soha nem esett. „Ha a migránsok száma megcsappan, akkor csak elmennek a piacra és vesznek újakat” – mondta el Manante. Itt kell megjegyezni, hogy egyes hírek szerint a nehézségek ellenére egymillióan várják a líbiai tengerparton, hogy Európába indulhassanak.

Az IOM-nek olyan információ is vannak, hogy egyes bűnözői csoportok magukat segélyszervezeteknek beállítva a szabadságukat megváltó migránsokra utaznak – írják.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑