Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2016. 08. 13.

Megduplázódik a migránsok száma?

2016. 08. 13.

A különböző felmérések és jelentések arról szólnak, hogy az utolsó negyedévben az eddigiekhez képest akár meg is duplázódhat az Európába érkező migránsok száma – jelentette ki a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna műsorában pénteken.

Kovács Zoltán szerint ezt alátámasztják az elmúlt 4-5 év statisztikai adatai is; az utolsó negyedév arról szól, hogy akik már útra keltek, mindenképpen megpróbálnak bejutni Európába. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában milliók állnak útra készen, és a migráció szervezői mögött ott áll a szervezett bűnözés és a terrorizmus is – mondta, hozzátéve: ebben a helyzetben egyre nő a nyomás a magyar határokon is.

Éppen ezért döntött úgy a kormány, hogy 3 ezer fővel bővíti a rendőrség állományát és határvadász századokba szervezi őket – fűzte hozzá.

Kovács Zoltán kitért arra: úgy látják, egyre több uniós tagállamban megfogalmazódik, hogy a betelepítési kvóta nem megoldás, ugyanis a brüsszeli javaslatokból az következik, hogy az Európai Bizottság kényszerbetelepítésre törekszik.
Ez azt jelenti, hogy nem megakadályozni, hanem jogszerűvé akarják tenni a bevándorlást, ami zsákutca – vélekedett.
A kormányszóvivő zsarolásnak nevezte, hogy egyes európai politikusok a támogatások megvonását javasolják azon országok esetében, akik ellenállnak a kényszerbetelepítésnek, ami elfogadhatatlan. A támogatások nincsenek összefüggésben a kvótarendszerrel – mutatott rá.

A Kossuth Rádió 180 perc című, pénteki műsorában Kovács Zoltán azt hangsúlyozta: a kormánynak nem csak lehetősége, de kötelessége is a migránsválsággal kapcsolatos tájékoztató kampány folytatása, annál is inkább, mivel a migráció egyre erősödik.

Úgy értékelte, az Európai Bizottság rejtett formában próbál olyan szabályokat hozni, amelyek túlmutatnak az európai alapszerződésen. A bevándorláspolitika nemzeti hatáskör, ezért, ebben az esetben meg kell állítani Brüsszelnek azt a politikáját, ami komoly károkat okoz egész Európának és a tagállamoknak is – fogalmazott.

Szerinte a szolidaritásnak nem mértékegysége a kvóta, hiszen a migránsok nem Rigába vagy Varsóba akarnak menni, hanem valamelyik német városba.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑