Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Ázsia

2018. 05. 16.

Újra fenyegeti a terror Indonéziát

2018. 05. 16.

Három öngyilkos merényletben legalább tizenhárman vesztették életüket és több mint negyvenen sebesültek meg tegnap, amikor terroristák keresztény templomokat vettek célba Indonézia második legnépesebb városában, a déli Surabajában. Szakértők szerint a sokáig ellehetetlenített iszlamisták az Iszlám Állam népszerűsége miatt újra támadásokra készülnek a szigetországban.

A közvetlenül a reggeli istentisztelet előtt végrehajtott tegnapi támadásokat egyetlen család tagjai követték el – közölték hírügynökségek.

Az anya két kislányával együtt robbantotta fel magát az egyik templomnál, a másik két helyszín egyikén az apa egy autóba rejtett robbanószerkezetet hozott működésbe, a másiknál 16 és 18 éves fia egy motorbiciklit használt. A detonációk­ban mindannyian életüket vesztették.

KERESZTÉNYEK ELLEN HAJTOTTAK VÉGRE TÁMADÁST · AZ ISZLÁM ÁLLAM ÁTVETTE AZ AL-KAIDA HELYÉT

Mint minden ilyen támadás esetében, most is az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett a merényletek elkövetőjeként, ám az indonéz hírszerzés szerint valójában a hozzá kötődő Jamaah Ansharut Daulah nevű csoport volt az igazi felelős, amely eredetileg rendőrségi célpontokat szemelt ki, ám azok túlzott őrizete miatt változtatott tervén. A hírszerzés úgy véli, a merényleteknek közük lehet egy múlt heti, a fővároshoz, Jakartához közeli börtönlázadáshoz, amelynek során iszlamista rabok túszul ejtettek és megöltek öt rendőrt.

A tegnapi volt a legsúlyosabb iszlamista merényletsorozat a zömmel muzulmán vallású országban 2016 januárja óta, amikor Jakartában négy ember vesztette életét különböző robbantások és lövöldözések során.

Azelőtt éveken át nem voltak komoly terrortámadások, holott korábban súlyos pusztítást végzett az al-Kaida: 2000 karácsonyán összehangolt támadásban az ország több pontján robbantottak keresztény templomokban, 18 ember életét követelve; 2002 októberében több mint kétszáz embert öltek meg öngyilkos merénylők a turistaparadicsomnak számító Bali szigetén; 2003 augusztusában a jakartai Marriott szálloda előtt lépett működésbe egy autóba rejtett robbanószerkezet, tizenkét ember halálát okozva; 2004 szeptemberében az ausztrál nagykövetség épülete előtt történt hasonló támadás, akkor kilencen haltak meg; 2009 júliusában ismét a Marriott, illeve a Ritz-Carlton szállodát is megtámadták, heten vesztették életüket.

Bár azóta is voltak kisebb incidensek, az al-Kaida – elsősorban vezetője, Oszama bin Laden 2011-es halála óta – fokozatosan veszített befolyásából, az indonéz hatóságok pedig egyre hatékonyabban és kíméletlenebbül léptek fel az iszlamista sejtek felszámolása érdekében.

A BBC elemzése szerint a rendőrség és a hírszerzés ez idáig képes volt szem előtt tartani a korábban főleg az al-Kaidához köthető terroristák tevékenységét, közülük sokakat börtönbe is csuktak. Az Iszlám Állammal jelentkező újfajta terrorizmusra – már nem összehangolt támadásokra, hanem egyének, úgynevezett magányos farkasok akcióira – már nincs hatásuk, az új nemzedék ugyanis elsősorban az interneten keresztül radikalizálódik, s nincs szüksége külső segítségre.

Igaz, ez azt is jelenti, hogy az amatőrök által végrehajtott támadások kevésbé hatékonyak: a 2016-os támadásban például a nyolc halálos áldozatból négyen az elkövetők közül kerültek ki.

Az Iszlám Államnak azonban annyit mégis sikerült elérnie, hogy újra fellelkesítette az iszlamista csoportokat Indonéziában, ez abból is látszik, hogy az elmúlt években több száz indonéz fiatal csatlakozott a dzsihadistákhoz Szíriában és Irakban. A tegnapi merényletsorozatot elkövető család tagjai is jártak korábban Szíriában, nemrég tértek vissza Indonéziába.

Az Insti­tute for Policy Analysis of Conflict nevű kutatóintézet szerint egyre több, az Iszlám Állammal közösséget vállaló csoport bukkan fel Indonéziában, amelyek versengése még több merényletet eredményezhet.

„Több ilyen ­csoport is tervezett templomok elleni támadásokat, de a legtöbb meghiúsult” – mondta a The Jakarta Post napilapnak Sidney Jones, az intézet vezetője.

Indonéziát muszlim többségű modern demokráciának szokás nevezni, az országban szabadon gyakorolhatják a vallásukat a keresztények, a hinduk és a buddhisták. Az elmúlt időszakban azonban az iszlámhívők keményvonalas, konzervatív szárnya egyre nagyobb népszerűségnek örvend a politikában – írja a The Wall Street ­Journal amerikai napilap. Tavaly és tavalyelőtt például százezrek tüntettek Jakarta keresztény kormányzója ellen, amiért muszlimellenes kijelentéseket tett. A politikust végül kétéves börtönre ítélték.

Magyar Idők – Kottász Zoltán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑