Cadmus fordítás Cadmus
Nyugat-Szahara

2017. 03. 04.

Újra kiéleződött a feszültség Nyugat-Szaharában

2017. 03. 04.

Az 1991-ben életbe lépett tűzszünet veszélybe került. Több mint fél éve tart a diplomáciai-katonai szembenállás a marokkói királyság és a Polisario Front között.

A csempészet elleni harcra hivatkozva a marokkói hadsereg augusztus közepén utat kezdett építeni Guerguerat közelében, a védelmi falán túl. Ez egy 2200 kilométeres akadály, amelyet Marokkó épített. Ez a határa Nyugat-Szaharának, amely 1975 óta marokkói ellenőrzés alatt áll.

A területet évtizedek óta magának követeli Marokkó és a Polisario Front is.

A Polisario rendre behatol a vitatott övezetbe, amelyet az úgynevezett felszabadított területei részének tekint, és ahová járőröket telepített, illetve egy új bázist.

Múlt pénteken az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres telefonon beszélt VI. Mohammed marokkói királlyal, ezután a marokkói csapatok visszavonultak.

Hosszú idő óta ez az első alkalom, hogy Rabat meghátrál Nyugat-Szaharában. Ez annak a diplomáciai sikernek a következménye, hogy Marokkó januárban visszatért az Afrikai Unióba. A szervezetből 1984-ben lépett ki, azért, mert az elismerte és felvette soraiba a szerinte törvénytelenül kikiáltott Nyugat-Szaharai Demokratikus Köztársaságot.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑