Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2019. 01. 04.

Újra megnyitotta kapuit Moszul egyik legrégebbi keresztény iskolája

2019. 01. 04.

Az Iszlám Állam teljesen elpusztította az észak-iraki város iskoláit. A lakosság azonban most összefogott és közös erővel helyrehozta Moszul egyik legrégebbi keresztény általános iskoláját – közölte az Alhurra.com.

Másfél évvel Moszul felszabadítása után, újra megnyílt a Samoun Al-Safa koedukált általános iskola. A szír keresztény egyházhoz tartozó oktatási intézményt 1855-ben alapították, majd Szent Péter apostolról nevezték el. Pétert – akinek neve görögül kősziklát jelent – Simeonnak is hívták, ami szír-arámi nyelven Samoun.

Az arab Al-Safa sziklát jelent, ami a szír-arámi kifa megfelelője. Az iskola alapítója, Georgios Khajat atya azért is nevezte el az iskolát Jézus “kedvenc” apostoláról, hogy erős sziklája legyen a moszuli diákok oktatásának. A pap később Mar Abd Jesoua néven püspöke lett Moszul városának, iskolája pedig egyesítette a város összes etnikai és vallási közösségét.

A felújított iskola udvara

Moszul közneveléssel foglalkozó civil bizottsága köszönetet nyilvánított az összes önkéntesnek, akik az elmúlt hónapokban részt vettek az iskola felújításában.

Ezt az iskolát az Iszlám Állam rombolta le, több mint három éven keresztül nem tanulhattak benne a diákok. Ma visszatért az oktatás az intézmény falai közé – mondta Salam Zaydan, a Tegyük Szebbé Moszult Mozgalom önkéntese.

Bővebben a moszuli iskoláról itt olvashatnak

S4C.News – Kassab Adonis, kép: alhurra.com, linga.org

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑