Cadmus fordítás Cadmus
Energia

2022. 05. 11.

Ukrajna leállítja az orosz ellenőrzésű területekről Európába irányuló gáztranzitot

2022. 05. 11.

Vis maior helyzetre hivatkozva Ukrajna leállította az Európába irányuló gáztranzit egy részét. Kijev arra hivatkozott, hogy a jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló területen elhelyezkedő elosztó pont fölött nem tud „technikai felügyeletet biztosítani”.

Oroszország szerint az érintett tranzitpont teljesen megfelel az elvárásoknak, nem jelent problémát a használata. Az eset kapcsán érdemes felidéznünk, az ukrán külügyminisztert, aki a napokban cinkosnak nevezte azokat az országokat, akik nem állítják le az orosz gáztranzitot.

Ukrajna május 11-től, szerdától kénytelen leállítani a gáz tranzitját a luhanszki régióban található állomásokon, amelyek az Oroszország által ideiglenesen megszállt területre kerültek – idézte Ukrajna gázszállítási rendszerének üzemeltetőjét a Mandiner. A gázszállítási rendszer üzemeltetője kijelentette, hogy a helyzet lehetetlenné teszi a gáz szállítását a Szohranovka gázmérőállomáson és a Novopszkov állomáson keresztül.

A Novopszkov Ukrajna első kompresszorállomása a luhanszki régióban, amelyen keresztül a gáz csaknem egyharmada, vagyis akár napi 32,6 millió köbméter orosz gáz jut Európába Oroszországból. Az Ukrajna elleni orosz háború következtében számos gázmérő állomás került az ideiglenesen megszállt területre, így az üzemeltető nem gyakorolhat működési és technológiai ellenőrzést ezeken létesítményeken.

A megszálló erők beavatkozása a technológiai folyamatokba, a mérőállomások működési módjának megváltoztatása – ideértve a jogosulatlan gázkivonást – veszélyeztette a teljes ukrán gázszállító rendszer stabilitását és biztonságát – közölte az üzemeltető.

A jelenlegi tranzitszerződés szerint az ilyen cselekmények vis maior körülmények, amelyek kizárják a kötelezettségek teljesítését a Szohranovka és Novopszkov állomásnál.

A fentiek figyelembevételével Ukrajna gázszállítási rendszerének üzemeltetője tájékoztatja, hogy 2022. május 11-én 07:00 órától a Szohranovka csomóponton nem fogadnak be gázt az ukrán gázszállító rendszerbe
– közölte az üzemeltető, majd hozzátette, hogy az európai partnerekkel szembeni tranzitkötelezettségek maradéktalan teljesítése érdekében és a megállapodás feltételei szerint lehetőség van arra, hogy a kapacitásokat ideiglenes áthelyezzék a Szohranovka csatlakozási pontról az Ukrajna által ellenőrzött Szudzsa tranzitpontra.

A cég közleménye szerint többször is figyelmeztette a Gazpromot az orosz megszálló erők akciói miatt. Állításuk szerint ezeket a felhívásokat figyelmen kívül hagyták.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑