Cadmus fordítás Cadmus
Ukrajna

2023. 04. 30.

Ukrán parancsnoki központ megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca

2023. 04. 30.

Az orosz hadsereg megsemmisített egy jelentős ukrán parancsnoki központot – jelentette szombaton az ország védelmi minisztériuma. A tengerről indított cirkálórakétákkal vették célba a létesítményt – jelentette be a minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov altábornagy a mai sajtótájékoztatón.

“Ez év április 28-án este az orosz fegyveres erők tengeri telepítésű nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel csoportos csapást mértek az ukrán ‘Herszon’ közös csapatcsoportosulás parancsnokságának helyére” – jelentette ki Konasenkov, hozzátéve, hogy a csapás célját elértük. A tisztviselő nem adott becsléseket az ukrán csapatok esetleges áldozatairól, amelyeket a támadásban elszenvedhettek.

A csapásra akkor került sor, amikor a 2022 februárja óta tartó konfliktus mindkét oldala a jelek szerint fokozta az egymás elleni távolsági támadásokat. A hét elején Oroszország cirkálórakéta csapást indított Ukrajna ellen, amely a katonai tartalékosok csoportjait vette célba. A csapások az orosz hadsereg szerint sikeresen megakadályozták a tartalékosok átcsoportosítását a frontvonal felé.

A csapás során megrongálódott egy többemeletes lakóépület az ukrajnai Uman városában. Nem volt azonnal világos, hogy pontosan mi találta el az épületet, tekintve, hogy az ukrán légvédelem lövedékei számos esetben találtak el polgári célpontokat az országban és azon túl is. Mindazonáltal Kijev egyértelműen Oroszországot tette felelőssé az incidensért, amelynek következtében helyi tisztviselők szerint több mint 20 civil vesztette életét.

Az ukrán erők eközben a jelek szerint fokozták a támadásokat az oroszországi Donyeck város lakónegyedei ellen, amelyet a konfliktus során szinte naponta lőttek. Pénteken a várost és környékét különösen intenzív lövések érték, amelyek következtében legalább kilenc civil meghalt és több mint egy tucatnyian megsebesültek. A támadások több lakóházat leromboltak és megrongáltak egy helyi kórházat. A kijevi erők közvetlen találatot mértek egy személyszállító buszra is, amelynek minden utasa meghalt.

A csapások számának növekedése az ukrán ellentámadás előtt történt, amelyet az ország vezető tisztviselői már régóta hangoztatnak. Pénteken Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy az offenzíva várhatóan “sikeres” lesz, elutasítva az Ukrajna képességeivel kapcsolatos nyugati aggodalmakat, amelyek az elmúlt hetekben több médiumban is megjelentek.

“Az ellentámadás meg fog történni. Felkészülünk rá” – mondta Zelenszkij több médiumnak adott interjújában. “Erősen hiszek abban, hogy sikeres lesz, és hogy vissza fogjuk szerezni a területeinket”.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑