Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Európa

2022. 04. 18.

Ukrán veszteség listát hozott nyilvánosságra Moszkva

2022. 04. 18.

Először hozott nyilvánosságra a háború kezdete óta ukrán veszteséglistát hétfőn az orosz védelmi minisztérium, az elesettek névsora 23 367 ember személyi adatait tartalmazza.

A moszkvai katonai tárca az ukrán hadsereg, a nemzeti gárda és a külföldi zsoldosok veszteségeiről szóló, a Telegram-csatornáján megosztott adatokat megbízhatónak nevezte, a gárda esetében megjegyezve, hogy az információk valódi ukrán dokumentumokból származnak.

A hivatalos iratokra hivatkozó közlemény szerint a 3057-es katonai egység katonái és az annak részét képező Azov különleges rendeltetésű különítmény büntetőalakulatának katonái között jelentősek voltak a veszteségek a március 29-én rögzített állapot szerint.

A minisztérium szerint jelenleg “az ukrán fél tényleges, dokumentált, helyrehozhatatlan veszteségei 23 367 embert számlálnak”.

A veszteséglista az elesett ukrán katonák nevét, születési dátumát, rendfokozatát, haláluk helyét és körülményeit, valamint az eltemetésük helyét tartalmazza. A tárca közölte, hogy nagyszámú dezertált, sebesült és eltűnt ukrán katona adataival is rendelkezik.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfő délelőtt ismertetett hadijelentésben azt mondta, hogy az összesítés értelmében a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők összesen 139 repülőgépet, 483 drónt, 250 légvédelmi rakétarendszert, 2326 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 254 rakéta-sorozatvetőt, 1004 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2184 speciális katonai járművet veszítettek.

A tábornok elmondta, hogy az orosz fegyveres erők hétfőre virradóra Iszkander rakétákkal semmisítettek meg négy ukrán fegyver- és hadfelszerelés-raktárt, valamint három csapatösszpontosítási területet. Mint közölte, az Iszkander-csapásokat Popasznaja, Jampil és Kramatorszk település közelében hajtottak végre az elmúlt nap folyamán.

Levegő-föld precíziós rakétákkal a tábornok szerint 16 ukrán katonai létesítményt semmisítettek meg, a légvédelem pedig Izjum környékén lelőtt két MiG-29-es vadászgépet, Avgyijivkánál pedig egy Szu-25-öst, továbbá 11 drónt és tíz sorozatvetővel kilőtt rakétát is. Az orosz tüzérségi egységek az éjszaka folyamán 315 ukrán katonai célpontra mértek csapást.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője arra figyelmeztetett, hogy Kijev “megbízható értesülések alapján” az ortodox húsvét éjszakáján, április 23-ról 24-re virradóra, nagyszabású provokációt tervez, amelynek során 70 mobil csoport Zaporizzsja, Mikolajiv, Odessza, Szumi és Harkiv megyében furgonokkal és terepjárókkal szállított aknavetőkből ortodox templomokat készül megtámadni. Mint mondta, a hívők lemészárlását orosz háborús bűncselekményként próbálják majd meg beállítani.

A TASZSZ orosz biztonsági szolgálatokra hivatkozva közölte, hogy a két szakadár “népköztársaságból” és Ukrajna területeiről Oroszországba érkezett menekültek száma meghaladta a 860 ezer főt. A határt átlépő emberek száma az elmúlt napokban átlagosan napi 20-ról 15 ezerre csökkent. A jelentés szerint az érkezők közül 237 ezren Oroszország, 480 ezren a csak Moszkva által függetlennek elismert szakadár entitások, 142 ezren pedig Ukrajna és más országok állampolgárai. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma a humanitárius segítségnyújtás kezdete óta 149 konvojjal több mint 10 ezer tonna segélyt szállított “Ukrajnába és a Donyec-medencébe”.

Az orosz légiforgalmi hatóság (Roszaviacija) hétfőn április 25-ig meghosszabbította az ideiglenes repülési korlátozásokat 11 dél- és közép-oroszországi repülőtér – Anapa, Belgorod, Brjanszk, Voronyezs, Gelendzsik, Krasznodar, Kurszk, Lipeck, Rosztov-na-Donu, Szimferopol és Eliszta – esetében. Az orosz légitársaságoknak azt ajánlották, hogy alternatív útvonalakon, Szocsi, Volgográd, Minyeralnije Vodi, Sztavropol és Moszkva repülőtereit használva szervezzék meg az utasok szállítását.

Oroszország 2022. február 24., vagyis az Ukrajna elleni invázió kezdete óta tarja lezárva légterének déli részét a polgári légi járművek elől.

Oroszország közölte, hány külföldi zsoldossal végeztek eddig Ukrajnában

Az orosz fegyveres erők 1035 külföldi zsoldost semmisítettek meg Ukrajnában, számuk csökken és jelenleg 4877 fő – Orosz Védelmi Minisztérium

“A kijevi nacionalista rezsim a különleges katonai művelet kezdete óta összesen 6824 külföldi zsoldost szállított Ukrajnába, 63 országból. A legnépesebb csoport Lengyelországból érkezett – 1717 fő. Mintegy 1500 zsoldos érkezett az USA-ból, Kanadából és Romániából. Nagy-Britanniából és Grúziából, egyenként legfeljebb 300 fő. A zsoldosok túlnyomó többsége jelenleg Kijev, Harkov, Ogyessza, Mikolajiv és Mariupol városokban található ukrán csoportokon belül oszlik el” – közölte a minisztérium.

A Mariupol város felszabadítására irányuló offenzíva során április 16-án a Primorszki kerületben R. Erdogan török elnök kérésére különleges műveletet hajtottak végre az ukrán nácik által egy török mecsetben fogva tartott túszok kiszabadítására. Az orosz különleges erők akciójának eredményeként a mecsetet felszabadították, és 29 fegyverest, köztük külföldi zsoldosokat öltek meg. A túszokat, az egyik FÁK-ország állampolgárait szabadon engedték és biztonságba helyezték.

A minisztérium közölte, hogy rádiós lehallgatások szerint a kijevi nacionalista rezsim megtiltotta a megadásról szóló tárgyalásokat, és utasította az azovi nácikat, hogy azokat az ukrán katonák és külföldi zsoldosokat azonnal lőjék le, akik hajlandóak letenni a fegyvert. Közölték, hogy az ukrán erőkkel együtt mintegy 400 külföldi zsoldost is bekeríthettek az Azovstal üzemnél.

A legtöbb zsoldos Európából érkezett

Legtöbb szoldos valamelyik európai ország, valamint Kanada állampolgára. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Mariupolban lévő fegyveresek közötti rádióbeszélgetések hat idegen nyelven zajlottak. További ellenállás esetén mindannyian megsemmisülnek – közölte a minisztérium.

A különleges katonai művelet kezdete óta a kijevi nacionalista rezsim összesen 6824 külföldi zsoldost hozott Ukrajnába 63 országból.

Az ellenségeskedések eredményeként a zsoldosok száma folyamatosan csökken, és jelenleg 4877-en vannak.

Az orosz fegyveres erők 1035 külföldi zsoldost öltek meg harci műveletek során. További 912 zsoldos megtagadta az ellenségeskedésben való részvételt, és elmenekült az országból.

Hadd emlékeztessem Önöket, hogy a külföldi zsoldosok a nemzetközi humanitárius jog szerint nem minősülnek “harcosnak”. Azért jöttek Ukrajnába, hogy pénzt keressenek a szlávok megölésével. Ezért a legjobb, ami rájuk vár, az a büntetőjogi felelősségre vonás és hosszú börtönbüntetés.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑