Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 04. 11.

Uniós titkosszolgálat alakulhat

2016. 04. 11.

Átírhatják az aktuális események a terveket, a nagy-britanniai referendum, a menekültválság elnyomhatják a Szlovákia unióselnökségének hivatalos prioritásait. A külügyminisztérium által készített elképzelést a smeres Boris Zala EU-képviselő is soványnak tartja.

Szlovákia július elsején veszi át fél évre az Európai Unió elnöki posztját. Ez a pozíció lehetőséget ad arra, hogy ebben az időszakban az ország az eddiginél sokkal nagyobb hatással legyen az uniós politikára. A hivatalos prioritásokat – energiai unió, környezetvédelem, foglalkoztatás stb. -azonban várhatóan felülírják az aktuális események.

A legfontosabb kérdés, hogy milyen eredménnyel zárul a nagy-britanniai népszavazás június 23-án: marad vagy kilép az unióból az egyik meghatározó tagállam. Szintén nagy jelentőségű a menekültkérdés, amely biztosan nem oldódik meg megnyugtatóan nyárig. „Nagyon fontos az elnökség alapos előkészítése, fontosak a priorirtások, de az egész programot módosíthatják az aktuális események” – magyarázta lapunk kérdésére Maroš Ševčovič EU-biztos.

Fico és a menekültek

Nem segíti, de várhatóan nem is nehezíti meg az elnökség levezetését az, hogy Szlovákia a kötelező kvóták miatt beperelte az uniót, de a következő időszakban ezt a témát Robert Fico miniszterelnöknek nem volna szabad hangsúlyoznia. Az uniós tisztségviselők nem szívesen nyilatkoznak erről a kérdésről.

„Az uniós elnökség a legrosszabb időszak a saját nemzeti érdekek megvalósítására, ha az ország szeretné, hogy az általa meghatározott prioritások megvalósuljanak – ezt már Juraj Nociar, Ševčovič kabinetvezetője válaszolta lapunk kérdésére. – Az elnökség sikerét azzal mérik, hogy mennyi témát tudnak sikeresen lezárni, ehhez pedig konszenzust kell keresni az országok között. A per egy tagállam egyéni ügye, nem függ össze közvetlenül az elnökséggel.” Háttérbeszélgetésen azonban többen is elmondták, nem látják értelmét a pernek, amelynek megnyerésére Szlovákiának nagyon kicsi az esélye.

Nem jó a program

A tisztségviselőknél határozottabb véleményt mondanak az európai parlamenti képviselők. Nagy József (Híd) szerint a miniszterelnöknek vissza kell fognia magát. „Fico nem folytathatja ezt a menekültellenes retorikát” – véli a képviselő.

Még Boris Zala smeres EP-képviselő is bírálta a Smer választási kampányának menekültellenes élét, de az uniós elnökség prioritásait felvázoló dokumentummal sincs megelégedve. „Nem elég ambiciózus, hiányzik a külpolitikai személet, nem jó, hivatalnokprogram” – mondott véleményt Zala az uniós elnökség témáit összefoglaló dokumentumról.

Uniós titkosszolgálat

Több szlovákiai EP-képviselő is a szorosabb integrációtól várja a megoldást a menekültválság kezelésére és a terrorizmus felszámolására, amit szerintük a szlovák elnökségnek prioritásaként kellene rögzíteni.

„Az európai biztonságpolitika jelenleg a tagállamok jóindulatán, együttműködési készségén múlik, de sajnos egyre nehezebben tudnak közös nevezőre jutni más, mint gazdasági témákban” – mondta lapunknak Nagy József (Híd), EP-képviselő.

Nagy a párizsi és a brüsszeli terrortámadások után lát esélyt a szorosabb együttműködésre, akár közös, uniós titkosszolgálat létrehozására is. „Egy olyan térségben, ahol nincsenek belső határok, egyre határozottabban megmutatkozik, hogy szükség van egy közös szervezetre, amely összegyűjti az információkat, és operatívan, ráadásul időben tudja is használni azokat” – magyarázta Nagy.

Szerinte a jelenlegi rendszer nem működik. „Kérésre, nagy nehezen ugyan átadják egymásnak az információt az egyes államok rendőrségei, titkosszolgálatai, de ez nem elég, az információhoz való hozzáférésnek automatikusnak kellene lennie” – véli Nagy, aki szerint erre nem csak a menekültválság miatt van szükség. „Több százezer, jogerősen elítélt ember él szabadon egy másik uniós tagállamban csak azért, mert a helyi rendőrség nem tudja, hogy börtönben kellene ülniük” – indokolta álláspontját Nagy. Szerinte a következő hónapokban van esély egy közös szervezet alapjainak a lerakására, akár már a szlovák elnökség időszakában.

Új Szó

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑