Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2016. 11. 25.

Uragan rakéta sorozatvetők, mint hatásos fegyverek a szíriai hadszíntéren (képek)

2016. 11. 25.

A Szíriai Arab Hadsereg folytatja a Uragan rakéta sorozatvető rendszerek aktív használatát a megszálló terroristák elleni honvédő háborúban.

Az Uragan rakéta sorozatvető rendszer (MLRS) jelenleg az egyik legpusztítóbb szárazföldi fegyverrendszer, amelyet a Szíriai Arab Hadsereg használ. A tüzérségi eszköz a nemzetközi terrorizmus elleni honvédő háború legsúlyosabb frontvonalain van használatban, közölte a Vesztnyik Mordovii internetes híroldal.

A tény ellenére, hogy az Uragan rendszer több mint negyven éve lépett szolgálatba, a legfőbb harcászattechnikai jellemzőit tekintve még mindig nem teljesít rosszabbul mint legtöbb modern sorozatvető.

A rendszer 16 darab 220 milliméteres rakétavető csővel van felszerelve. Egy nem irányított tüzérségi rakéta 280 kilogramm tömegű és 50 kilogrammos repesz-romboló robbanófejet tartalmaz. A sorozatvető hatótávolsága 35 kilométerig terjed, egy indítóberendezés (16 rakétával) összesen 426 ezer négyzetméternyi területet képes lefedni (vagyis felperzselni). A rakéták egymást követő indítási ideje nem több, mint 20 másodperc.

A rakéta sorozatvető rendszer ZIL-135LM két tengelyes terepjáró tehergépjármű alvázra van építve. A jármű össztömege eléri a húsz tonnát. Két motorja van, egyenként 180 lóerő teljesítményűek, amelyek 65 km/h sebességre képesek felgyorsítani a hordozó járművet. A jármű tárolt üzemanyag mennyisége 570 kilométeres távolság megtételét teszi lehetővé. A kezelő személyzete négy fő. A rendszerhez tartozik egy speciális rakétaszállító és töltőjármű, amely a ZIL-135LM rakétaindító jármű kiszolgálását és feltöltését végzi.

Ahogy a South Front internetes híroldal megjegyzi, a Szíriai Arab Hadsereg nagyon meg van elégedve ezekkel a rakéta sorozatvető rendszerekkel, amelyek számottevően felülmúlják hatékonyságban az öregebb BM-21 Grad sorozatvetőket és számos más hazai gyártású eszközt, mint amilyen például a Vulkán.

.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑