Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Geopolitika

2016. 02. 07.

USA: Az iraki önkéntes erők ne harcoljanak a Daesh ellen

2016. 02. 07.

Iraki biztonsági források szombaton egy közleményt adtak ki miszerint Washington nyomást gyakorol az iraki kormányra, hogy az szüntesse meg az önkéntes hadseregeket (Hashd al-Shaabi) amik az Iszlám Állam terrorista szervezet ellen a kormány oldalán harcolnak és oroszlánrészt vállalnak a terrorizmus elleni harcokban. – közölte az iráni Farsnews.

„Az Egyesült Államok kormánya azt az üzenetet küldte Bagdadnak diplomatáin keresztül, hogy nincs szükség a Hashd al-Shaabi erőkre az Iszlám Állam elleni harcban és ezeknek az önkéntes erőknek szerepét meg kell szüntetni,”-  mondta egy rangidős iraki tisztviselő a Fars Newsnak, aki nevének elhallgatását kérte a hírügynökségtől.

„A csatamezőről és a biztonsági hírforráskból itélve az iraki kormány is ezt az utat fogja választani,”-tette hozzá  a forrás.

Mindezalatt a szóban forgó iraki önkéntes erők a kiszivárgott hírre való reakciójukban  figyelmeztették mind a regionális mind a nemzetközi  erőfeszítéseket amik az életüket és működésüket veszélyeztetni  própálják.

Novemberben már történtek hasonló kiszívárgások amiben egy iraki rangidős parancsnok az önkéntes erőknek hangsúlyozta, hogy az USA mindent megtesz azért, hogy az önkéntes erőket felszámolja, meggyengítse, mielőtt azok sikereket érnének el kulcsfontosságú területeken.

„Az USA nagy nyomást gyakorol a Hasd Al-Saabi-ra, hogy ne juthassanak el Salah Al-Din és Anbar tartományokba,” mondta az iraki Hezbollah újságjának főszerkesztője Hassan Al-Sari.

Sari azt is elmondta, hogy az amerikaiak már Fallúdzsánál is keményen próbálkoztak az önkéntes erők megállításával, a város azóta is az Iszlám Állam kezén van.

Al-Sari azért megjegyezte, hogy az iraki önkéntesek folyamatos felkészültségben és tovább fognak harcolni az Iszlám Állam ellen addig, amíg el nem érik a céljukat.

November vége felé iraki Hasd Al-Shaab terroristáktól visszafoglalt területeken amerikai fegyvereket és municiókat fedeztek fel és le is foglalták azokat.  A fegyverek között földről indítható rakétákat és más nehéz tüzérségi fegyvereket találtak a terroristák parancsnoki központjában.

Az Iszlám Állam terroristái  jelenleg több területet is megszállva tartanak szerte Irakban és Szíriában, fenyegetve az ott élő szunnita, síita, kurd, keresztény és az yazidi kurdok életét.

Iraki diplomaták Törökországot, Szaúd-Arábiát, Katart és más öböl menti országokat okolnak az országban megnőtt terrorizmus miatt.

Orientalista.hu –L.Gyula

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑