Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 12. 26.

Üzent az iraki káld pátriárka

2016. 12. 26.

„Szíriában és Irakban, de az egész Közel-Keleten a mostani háborús konfliktus közepette Karácsony különösképpen is hangsúlyozza a béke szükségességét” – olvassuk Louis Raphael Sako káld pátriárka karácsonyi üzenetében, melyet december 23-én tett közzé az AsiaNews katolikus hírügynökség. „Amikor eltűnik a szívünkből a harag és bosszú, és eltölti a Karácsony lelke, akkor érezzük meg igazán Karácsony lelkületét, ami azt jelenti, hogy a béke és az öröm jegyében élünk”.

Az ünnep alkalom arra, hogy új életet és egy jobb jövőt ajánljunk fel

„Jézus Krisztus története – szól a káld pátriárka üzenete – az értünk emberré lett Isten története, hogy velünk legyen, hogy bennünket boldoggá tegyen”. Az ünnep alkalom arra, hogy új életet és egy jobb jövőt ajánljunk fel, emlékeztetett Ferenc pápa kérése a káld pátriárka: Legyünk mi is a béke megteremtői és hogy segítsünk abban, hogy megszűnjenek a háborús konfliktusok!

A moszuli és a ninivei menekültek drámája: két és fél éve száműzetésben

Irak és az egész közel-keleti térség a háborúk, a merényletek és a megosztottság prédája, mely azzal a kockázattal jár, hogy kiélezi az állandó konfliktusokat. Itt van továbbá a moszuli és a ninivei síkság menekültjeinek a drámája, akik immár két és fél éve várnak arra, hogy visszatérhessenek otthonaikba és a hazájukba, amelyet kifosztottak az úgynevezett Iszlám Állam dzsihadistái.

Az iraki káld pátriárka karácsonyi üzenete: Amikor eltűnik a szívünkből a harag és a bosszú, betölti azt a Karácsony lelke 

A politikai, intézményi és a vallási vezetőknek egy erős polgári államot kell építeni

Cselekedni kell, hogy megszülessen egy hiteles és harmonikus megegyezés a nemzeti kiengesztelődés számára, akár a központi kormányzat akár a kurdisztáni területi hatóságok szintjén. Lám, ebből adódik, hogy a politikai, intézményi és a vallási vezetőknek egy erős polgári államot kell építeni, mely forradalmasítani tudja az oktatási rendszert, mely jelenleg sok esetben melegágya a fundamentalista eszméknek. Ehhez még hozzá kell fűzni a törzsi mentalitás elleni küzdelmet, mely a bosszúval akarja a nézeteltéréseket orvosolni. Ehelyett azonban egy olyan nyitott kultúrára van szükség, mely emberi és morális értékeken nyugszik és társadalom  egészébe illeszkedik. Most Karácsony és Újév időszakában – szól a pátriárka felhívása – erősítsük meg az imádságunkat, hogy szűnjön meg az erőszak és a szenvedés.

A pátriárka köszönete mindazok felé, akik segítettek az elfoglalt területek felszabadításában                 

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy kifejezésre juttassam a hálámat mindazok iránt, akik kitárt karral fogadták a földönfutókat és segítettek enyhíteni a szenvedéseiken, elsősorban a kurd térségi kormányzat iránt, továbbá az egyházi és civil karitatív szervezetek felé. Szeretném továbbá megköszönni az iraki hadseregnek, tovább a pesmergáknak és az ország többi illetékeseinek, hogy közreműködtek az úgynevezett Iszlám Állam által elfoglalt területek felszabadításában.

A mi egyházunk nem fog takarékoskodni a muzulmán vallási vezetőkkel való együttműködésben

Végül a káld pátriárka a karácsonyi üzenetében arra bátorítja a híveket, hogy kötelezzék el magukat a humanitárius, nevelési, társadalmi és politikai akciókban, hogy hozzájárulhassanak a tolerancia, az együttműködés, a személyek kölcsönös tisztelete elterjesztésében,méghozzá az egység és a pluralizmus összefüggésében. Biztosíthatlak benneteket, hogy a mi egyházunk nem fog takarékoskodni a muzulmán vallási vezetőkkel, a polgári hatósággal és a jóakaratú emberekkel és szervezetekkel való együttműködésben, hogy fenntartsuk továbbra is ezt az ígéretes tervet! – zárul Louis Raphael Sako káld pátriárka karácsonyi üzenete.

Orientalista.hu – Radiovaticana

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑