Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2017. 10. 01.

Vádemelés nélkül tartanak fogva egy lelkészt Törökországban – a felesége magyar

2017. 10. 01.

A Törökországban élő amerikai állampolgárságú Andrew Brunson lelkészt már egy éve fogságban tartják anélkül, hogy vádat emeltek volna ellene. A hatóságok szerint terrorszervezetekkel tartott kapcsolatot, bizonyíték azonban nincs ellene.

A háromgyermekes 48 éves édesapa 23 éve szolgált a Feltámadás szabadegyházi gyülekezet lelkészeként az Égei-tenger partján található Izmir (Szmirna) kikötővárosban. Izmir Törökország harmadik legnagyobb, nagy múltú kereskedővárosa, amely többek között jelentős iparral, acél- és hajógyártással, kőolaj-finomítókkal és pamutiparral rendelkezik. A közel négymillió lakosú metropolisztól, ahol Pál apostol harmadik missziós útján térített, mintegy 50 km-re fekszik Efezus.

Az Észak-Karolinából származó Brunson lelkész családja még sohasem került összetűzésbe a törvénnyel, sőt a helyiek nagyon kedvelték őket.

„Apám életcéljának tekinti az emberek szeretetét, és segítését. Mindigis ez volt a terve. Sohasem akarta elhagyni Törökországot”

– mondja Jacqueline, a lelkész lánya.

Pedig a Törökországban élő mindössze tucatnyi külföldi lelkész tevékenysége nem veszélytelen. 2007. április 18-án a német Tilman Geske lelkészt két török kollégájával együtt brutálisan meggyilkolták. 2011 tavaszán Andrew Brunson is kis híján merénylet áldozata lett, amikor kilépett a temploma ajtaján.

Őrizetben letartóztatási parancs nélkül

Az izmiri rendőrség 2016. október 7-én beidézte a mit sem sejtő Brunsont és magyar származású feleségét, Norine-t. A kapitányságon legnagyobb megdöbbenésükre közölték velük, hogy letartóztatják őket. Norine-t október 20-án nemcsak szabadon engedték, de tartózkodási engedélyét is meghosszabbították, férjét azonban a 2016. december 9-i bírósági tárgyalásig előzetesben tartották.

Andrew Brunson először csak ekkor találkozott a bíróval, majd határozatlan időre vizsgálati fogságba helyezték. Jelenleg 21 fogollyal van egy túlzsúfolt cellában. Török ügyvédjét 63 napja nem engedik be hozzá, amit a szabályok lehetővé tesznek. „A látogatás engedélyezése a börtönigazgatón múlik” – magyarázta az Amerikai Jog és Igazság Központ (American Center for Law and Justice – ACLJ) vezetője, aki a lelkész feleségét képviseli, és küzd Brunson szabadon bocsátásáért. A kezdeti elutasítás után Norine korlátozott feltételekkel látogathatja férjét.

Andrew Brunson a letartóztatása előtti hetekben magyar–amerikai felesége révén honosítási kérelmet nyújtott be a magyar hatóságokhoz.

Mi áll a vád hátterében?

A török hatóságok azt állítják, hogy a lelkész tevékenysége veszélyt jelent a nemzetbiztonságra, mert szerintük kapcsolatban áll a 20 éve Pennsylvania államban élő Fethullah Gülen iszlám prédikátorral. Erdoğan elnök volt barátját és közeli munkatársát, Gülent teszi felelőssé a 2016. július 15-i puccskísérletért.

A Yeni Asir című török lap viszont azt állítja, hogy Andrew Brunsonnak kell megfizetnie Gülenért. A Takvim című újság ezzel szemben azt hangoztatja, hogy a lelkész a CIA – az amerikai titkosszolgálat – ügynöke, és az államcsíny titkos irányítója. Azt is terjesztik róla, hogy a Kurd Munkáspárt (Partiya Karkerên Kurdistan – PKK) erkölcsi és pénzügyi támogatását élvezi. A Takvimról tudni kell, hogy Berat Albayrak török energetikai miniszter érdekeltségébe tartozik, aki nem más, mint Recep Tayyip Erdoğan veje.

Az Amerikai Jog és Igazság Központ ügyvédje megvizsgálta a lelkész összes olyan kapcsolatát, amelynek köze lehet a puccskísérlethez vagy terrorizmushoz, de nem találtak semmi gyanúsat. Jacqueline magát a feltételezést is abszurdnak tartja: „Ezek a vádak semmilyen módon nem illenek az apámra. Ő nem így nevelt minket, és nem így bánik az emberekkel.” Aykan Erdemir, a Demokráciák Védelméért Alapítvány (Foun¬dation for Defense of Democracies – FDD) Törökország szakértője megerősíti:

„Ezek hamis vádak. Semmi közük a jogállamisághoz vagy a tisztességes eljáráshoz.”

James Lankford szenátor egyetért Erdemirrel:

„Elképesztő, hogy egy amerikai állampolgárságú hittérítőt több mint 20 éves törökországi tartózkodás után minden bizonyíték és vád nélkül hirtelen őrizetbe vesznek terrorizmus gyanújával.”

A szakértő szerint Brunson Erdoğan túsza lett, akit az elnök Fethullah Gülen helyett tart a markában. Mivel Ankara eddig nem tudott meggyőző bizonyítékot szolgáltatni az USA-nak Gülen részvételére a puccskísérletben, az amerikai igazságszolgáltatás megtagadta az imám törökországi kiadatási kérelmét.

Donald Trump kérése

A letartóztatott lelkész ügye elérte a legmagasabb politikai szintet. Nem hivatalos közlés szerint Donald Trump amerikai elnök is rákérdezett Erdoğan washingtoni látogatása során, és kérte Brunson azonnali szabadon bocsátását. De a török elnök nem enged. Külügyminisztere, Mevlüt Çavuşoğlu leszögezte:

„Államelnökünk kijelentette, hogy ezt a személyt terrorszervezetekkel való kapcsolatai miatt vették őrizetbe és az ellene szóló bizonyítékok rendelkezésünkre állnak. Brunson kapcsolatban állt a PKK terrorszervezettel és más terrorista csoportokkal is. A hivatalos büntetőeljárás megindítása, és a bizonyítékok bemutatása folyamatban van.” 

Andrew Brunson föladta

A lelkész már nem bízik a felmentő ítéletben. Norine, magyar származású felesége 2017. május 27-én ezt közölte Facebook oldalán:

„Andrew elvesztette minden reményét, és azonnal szüksége van az imáinkra.”

Követeld Andrew Brunson lelkész azonnali es feltétel nélküli szabadon bocsátását!

Tiltakozó lap:
Török Köztársaság Nagykövetsége
Budapest
Andrássy út 123.
1062

His Excellency
Recep Tayyip Erdoğan
President of the Republic of Turkey
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi
06560 Beştepe-Ankara
Turkey

Your Excellency,

We are very concerned about the fate of Mr Andrew Brunson. Mr Brunson has been living in Izmir with his family for 23 years without ever doing anything wrong. Despite this, he was arrested in October 2016 and has been in prison since then, apparently without any detention order. Up to the present date, neither the conditions for custody have been checked nor have any formal charges been pressed against him, which constitutes a severe violation of fundamental principles of the rule of law. This raises doubts if there are any real intentions to conduct a fair and transparent trial.

Turkey claims to be a democratic constitutional state. We therefore urge you to check if the process against Mr Brunson is in conformity with the rule of law and to steer it in the right direction. Further, we ask you to see to it that the court in charge in due course gathers the evidence for the accusations against Mr Brunson and checks if there are reasons either for upholding his custody or for a convicting sentence. Should this not be the case, we ask you to immediately release Mr Brunson.
Yours sincerely,

————– ———————
Hely, keltezés Aláírás

Nagyon aggódunk Andrew Brunson sorsa miatt, aki családjával 23 éve Izmirben él anélkül, hogy bármivel vádolták volna. 2016 októberében váratlanul őrizetbe vették, és azóta börtönben van, fogvatartási parancs nélkül. Mostanáig sem az őrizet feltételeit nem ellenőrizték, sem hivatalos vádat nem emeltek ellene, ami súlyosan sérti a jogállamiság alapelveit. Ez kétségeket vet föl a jogállamiságot, a tisztességes és átlátható eljárást illetően.

Törökország demokratikus jogállamnak tekinti magát. Ezért kérjük, vizsgálják meg, hogy a lelkész elleni eljárás megfelel-e a jogállamiságnak. Biztosítsák azt is, hogy az illetékes bíróság ésszerű határidőn belül nyújtsa be a bizonyítékokat, és ellenőrizzék, van-e alapja a vizsgálati fogságnak és az ítéletnek. Ha nincs, kérjük, haladéktalanul bocsássák szabadon a lelkészt.

Viz Péter / CSI – Magyarország

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑