Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 09. 08.

Választható vizsgatantárgy lett a keresztény vallás Ciszjordániában

2018. 09. 08.

Választható vizsgatantárgy lett a keresztény vallás Ciszjordániában a most kezdődött tanévtől, és nem csak a magánkézben lévő keresztény iskolákban – közölte a Kathpress katolikus hírügynökség a jeruzsálemi latin patriarchátusra hivatkozva.

A múltban a kereszténység nem, csak az iszlám vallás tartozott azon tantárgyak körébe, amelyekből a ciszjordániai diákok témakört választhattak maguknak záróvizsgáikhoz. A patriarchátus iskolai hatósága már hosszú ideje tárgyalt a keresztény vallás választható tantárggyá tételéről a Palesztin Hatóság oktatási minisztériumával.

A palesztin tárca egyben jóváhagyta az iskolai oktatásra szánt katekizmust is, amely a keresztény hittan – a helyi egyházak vezetői által összeállított – ökumenikus változatán alapul.

A patriarchátus szerint az új tanév egyébként zökkenőmentesen indult az izraeli és a palesztin területeken működő keresztény magániskolákban is. A korábbi években nem volt ritka, hogy feszültségek és sztrájkok kísérjék az oktatási intézmények működését, különös tekintettel a fenntartásukat és finanszírozásukat illetően.

A jeruzsálemi latin patriarchátus 13 iskolát és öt óvodát tart fenn a palesztin területeken, Izraelben pedig öt iskolát és öt óvodát, amelyekben összesen 19 ezer diákot oktatnak. Izraelben 47 keresztény magániskola működik, összesen 33 ezer tanulóval és háromezer tanárral. Izraelben és a palesztin területeken is jó hírnévnek örvendenek a keresztény iskolák.

MTI, S4C.news

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑