Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2017. 09. 16.

Valószínűleg koholt vádakkal ítéltek halálra egy keresztényt Pakisztánban

Halálra ítéltek egy keresztény férfit Pakisztánban, aki a vád szerint istenkáromló verset küldött egy muszlim barátjának a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatáson keresztül – közölte pénteken a vádlott ügyvédje.

A férfi védője az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy az ítéletet csütörtökön hozta meg a kelet-pakisztáni Gudzsrát kerületi bíróság. A vád szerint a férfi egy muszlim barátjának egy istenkáromló és Mohamed prófétát sértő verset küldött az említett szolgáltatáson keresztül. Az ügyvéd szerint védence nem küldött ilyen tartalmú verset, muszlim “barátja” valójában azért jelentette fel, mert a vádlottnak viszonya volt egy muszlim lánnyal. Az ítéletet megfellebbezik – mondta az ügyvéd.

Az istenkáromlásról szóló törvényt még a brit gyarmatosítók vezették be Brit-Indiában – amely magában foglalta a mai Pakisztán területét is – azért, hogy elkerüljék a vallási alapú konfliktusok kialakulását a térségben. A nyolcvanas években a Mohammad Ziaul Hakk volt pakisztáni diktátor által szorgalmazott reformok idején az istenkáromlásról szóló törvényt kiegészítették azzal a paragrafussal, amelynek értelmében életfogytiglani börtön- vagy halálbüntetéssel sújtandó az, aki Mohamed prófétát vagy a Koránt sértegeti.

A pakisztáni hatóságok általános eljárásrendje természetesen ezt a kiegészítést könyörület nélkül kihasználja a keresztények ellen – ha valakit istenkáromlásért feljelentenek, s Krisztus népéhez tartozik, általában el is ítélik, akár bizonyíték nélkül is.

Júniusban a kelet-pakisztáni Bahávalpur terrorizmus elleni bírósága nem jogerősen szintén halálra ítélt egy férfit, akit azzal vádoltak, hogy istenkáromlást követett el a Facebook közösségi oldalon. Ez volt az első alkalom, hogy valakire halálos ítéletet szabtak ki Pakisztánban a közösségi médiában “elkövetett” istenkáromlás miatt. Ezt megelőzően pedig – még áprilisban – pakisztáni diákok azért verték agyon egy társukat az észak-pakisztáni Mardan városának egyetemén, mert azzal gyanúsítottak, hogy y istenkáromlónak tartott tartalmat tett közzé szintén a közösségi médiában.

Orientalista.hu – MTI/Crusader

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑