Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2019. 02. 10.

Van-e esély az afganisztáni háború lezárására?

2019. 02. 10.

A tálibok képviselőivel tárgyalt a közelmúltban, Katarban Zalmay Khalilzad, az Amerikai Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja az afganisztáni békekötés feltételeiről.

Az afganisztáni háború 2001-ben kezdődött, amikor az Egyesült Államok, a szeptember 11-i terrortámadásra válaszul, megtámadta Afganisztánt és megdöntötte a tálibok uralmát. Az amerikaiak segítségével hatalomra került afgán kormány ellen szinte azonnal fegyveres felkelés tört ki, a NATO és az amerikaiak által támogatott kormányerők azóta is harcolnak a tálibok ellen.

A béke reménye először tavaly tavasszal csillant fel, amikor a kormányerők és a felkelők a ramadánt lezáró három napos ünnep idejére tűzszünetet hirdettek. Bár az ünnep után folytatódtak a harcok, egyértelművé vált, hogy az afgánok nagy részének elege van a háborúból – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

A lakosság támogatja a békét

Az esetleges tálib-amerikai béke hírét örömmel fogadta a civil lakosság. Azt mondták, mindenkinek elege van már a háborúból, és szeretnék, ha végre béke lenne az országban, hogy a nép végre nyugodtan élhessen. A lakosság támogat minden béke megállapodást, amit az afgánok, az amerikaiak és a tálibok kötnek az ország jövője érdekében.

Bár a hat napig tartó amerikai-tálib tárgyalásokról hivatalos közleményt nem adtak ki, Patrick Shanahan ügyvezető amerikai védelmi miniszter szerint a megbeszélések eredményesek voltak. Úgy véli, biztatóak a fejlemények. Donald Trump amerikai elnök is azt nyilatkozta, hogy lehetőség nyílhat az amerikai csapatok kivonására Afganisztánból. Trump azt is elmondta, most először esett szó a rendezésről és a megállapodás lehetőségéről. Komoly tárgyalások folynak, amelyre most először van esély – fűzte hozzá.

Terrorista csoportok felszámolása a fontos kérdés

Az amerikaiak számára az egyik legfontosabb kérdés a térségben működő terrorista csoportok felszámolása. A tálibok, a megbékélés érdekében, ígéretet tettek arra, hogy nem nyújtanak menedéket az Iszlám Állam, illetve az Al-Khaida terroristáinak. Az amerikai csapatkivonás és a tűzszünet kérdésében azonban nem sikerült megállapodnia a két félnek.

Washington addig nem akarja kivonni az amerikai katonákat Afganisztánból, amíg nincs tűzszünet, a tálibok viszont addig nem akarják letenni a fegyvert, amíg az idegen csapatok tartózkodnak az országban.

14 ezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban

Jelenleg egy NATO-misszió keretében 14 ezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban. Az ország területének azonban majdnem a felét a tálibok ellenőrzik, akik rendszeresen merényleteket, támadásokat hajtanak végre az afgán kormány erők és az amerikai katonák ellen. A békefolyamatot az is hátráltatja, hogy a felkelők az Egyesült Államok bábjának tekintik az afgán kormányt, és nem hajlandók tárgyaló asztalhoz ülni a kabuli vezetéssel.

Asraf Gáni afgán elnök egy televíziós nyilatkozatban nemrég közölte, Kabul is azt szeretné, ha a külföldi csapatok idővel távoznának. Mint mondta, az idegen csapatok afganisztáni jelenlétét egy kétoldalú nemzetközi egyezmény szabályozza. Hozzátette, egy afgán sem akarja, hogy sokáig állomásozzanak idegen katonák az országban, de a katonák jelenlétét az dönti el, hogy szükség van-e rájuk, ezt mindig mérlegelni kell. Egyelőre a meghatározott terv szerint igyekszenek számukat nullára csökkenteni – jegyezte meg Asraf Gáni.

A politikai elemzők szerint kevés esély van arra, hogy az USA és a tálibok között a közeljövőben béke szülessen, de az mindenképpen biztató jel, hogy a két fél között elindultak a tárgyalások, melyek február végén Katarban folytatódnak.

Hirado.hu, M1

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑