Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2016. 04. 23.

Varga-Sinai Gizella páratlan munkái a Várkert Bazárban

2016. 04. 23.

Izgalmas témájú kiállítással gazdagodott a Várkert Bazárban megtekinthető tárlatok sora – a Déli Palotában kapott helyett Varga-Sinai Gizella „Útleírás” című vándorkiállítása, mely 2007-ben Finnországban kezdte meg kalandos útját, hogy mostanra hetedik, és a művésznő szerint is eddigi legfontosabb állomásához érjen: Egy életút összes meséjével megfestett vásznak, ruhák és szőnyegek a Várkert Bazár kiállítótereiben.

„Olyan ez kicsit, mint a tékozló fiú története, aki végül hazatér a szülői házhoz, hogy megmutassa a kincseket, amiket útközben talált” – mondta Varga-Sinai Gizella „Útleírás” című kiállításának magyar megnyitóján. A közel ötven éve Iránban élő és alkotó magyar festőművésznő munkái nemcsak egy életút páratlan történeteit foglalják magukban, hanem – ahogyan arra ő is rámutatott – két világ közös gyermekei is egyszerre.

Dr. Lévai Anikó beszédében megköszönte a művésznőnek, hogy nemcsak útleírással, hanem kincsekkel megrakott útitáskával jött haza Magyarországra. „Nem a rokonságot keresi, csupán a közös pontokat ragadja meg, hiszen mi, magyarok mindig is egy kicsit Kelet felé vágytunk” – fogalmazott Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója, aki beszédében külön kiemelte azon intézmények és szervezetek munkáját, melyek nélkül ez a páratlan kiállítás nem jöhetett volna létre. Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke elmondta, hogy a keleti anyagokon magyar technikával létrehozott művek egyedülállóan részletgazdag alkotások, melyekben méltón elmerülni csak elegendő idő birtokában lehet. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója szerint nagyon nagy öröm, hogy a 36. Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódva egy olyan kiállítás nyílik a Várkert Bazárban, mely a magyar és perzsa kultúra ötvözésével nemcsak útleírásként, hanem útravalóul is szolgál a látogatók számára.

.

„Ha visszanézek az ÚT-ra, amelyet magam mögött hagytam, és ami majdnem fél évszázadig tartott, úgy érzem magam, mint a mesebeli hős, aki kincseket talált és most visszatér a szülői házba, hogy elbüszkélkedjen azokkal szeretteinek! Hosszú, hosszú utazás volt, izgalmas, gyönyörű, kalandokkal teli, olykor veszélyes, de megérte!” (Varga-Sinai Gizella)

Az „Útleírás” című kiállítás május 15-ig tekinthető meg a Várkert Bazár Déli palotáiban.

Orientalista.hu – varkertbazar.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑