Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 06. 02.

Vasárnap demokráciateszt lesz Törökországban

2015. 06. 02.

Sorsdöntő választás elé néz Törökország.  Június 7-i választásokkal komoly demokráciateszt elé néz az ország.

Az uniós tagság is kérdésessé vált azután, hogy a brüsszeli országjelentés szerint a kormány tevékenysége az utóbbi időkben súlyosan sérti a sajtószabadságot és az emberi jogokat.  A csatlakozási tárgyalások emiatt lassan haladnak.

Selim Yenell, Törökország uniós nagykövete szerint, aki nemrég egy interjúban azt mondta, hogy a török-uniós kapcsolatokat jelenleg megmérgezi a bizalmatlanság, a frusztráció, a kiábrándultság és a csalódottság.

Selim Yenell szerint ha Erdogan pártja nyeri a választást, akkor új alkotmányt kap az ország és a politikai rendszer is megváltozik prezidenciális berendezkedésre váltana az ország. Ez különösebben nem érintiheti  az EU-s csatlakozási tárgyalásokat.

Amanda Paul  European Policy Centre vezető politikai elemzője és Törökország szakértője szerint, egy ilyen átalakítás ront a kapcsolatokon mert a hatalom központosítása ismerve Erdogant múltját csak jobban alááshatja a demokráciát és a jogállamot.

Főleg Kelet-Törökországban, egyre erősebbek a baloldali pártok, akik élesen bírálják Erdogan bel és kül politikáját egyaránt. Számos török vezető azzal vádolja a kormányzó AKP-t, hogy a holdudvarjaiban lévő cégeken keresztül  fegyvereket juttatnak el a Szíriában és Irakban működő terrorszervezeteknek. Talán csak véletlen egybeesés, hogy  az elmúlt hetekben több képviselőjelöltjük ellen bombamerényletet követtek el.

A kurd barát HDP is egyre népszerűbb akár 10%-ot is elérhet ami teljesen megváltoztatná a játékviszonyokat a török parlamentben.

A török médiafelületeken túlnyomó többségben az AKP kampányfilmjei voltak láthatók ami igencsak aláása az esélyegyenlőséget és megkérdőjelezheti a választások tisztaságát is.

Meddig képes az unió egyszerre kint is és bent is tartani Törökországot és hogyan befolyásolhatja a választás az EU-török kapcsolatokat? Mennyire fontos Európának Törökország, mint a régió középhatalma, ahol fontos gázvezetékek is haladnak? A kérdésekre talán egyszerűbb lesz válaszolni a választások után.

Orientalista.hu – Sinoda (euronews nyomán)

Megosztom:

,
Back to Top ↑