Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Keresztények

2019. 03. 01.

Vecsernyén vettek részt Gödöllőn a hazánkba látogató melkita érsekek (képek)

2019. 03. 01.

15 órára érkezett a Szent Kereszt Felmagasztalása templomba a szír egyházfő, Youssef Absi atya.
Youssef Absi melkita pátriárka Orbán Viktor miniszterelnök meghívására Magyarországra látogatott.

A pátriárka két másik görögkatolikus egyházfővel Jean Abdo Arbach homszi érsekkel és Nicolas Antiba főhelynök érsek atyával együtt a magyarországi görögkatolikus testvéreiket is meglátogatta.

A három hazai főpásztorral, Fülöp érsek-metropolitával, Atanáz és Ábel püspök atyákkal február 26-án, kedden a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadás kapcsán volt alkalmuk találkozni. Másnap pedig, a szíriai vendégek megtekintették az egyik épülőfélben lévő görögkatolikus templomunkat is.

Ebbe a gödöllői templomba a híveken kívül sok görögkatolikus atya is eljött feleségével, gyermekeivel együtt. A vecsernyén az éneket a Nyíregyházán és Budapesten tanuló kispapokból álló kórus vezette. Különleges élmény volt a még be nem fejezett, de jövendőbeli szépségeit már láttató templomban énekelni, imádkozni közel-keleti testvéreinkkel, akik szintén sok helyen hasonló állapotban lévő templomban kénytelenek végezni a szertartásaikat. Igaz, ott a háború pusztítása utáni újjáépítés miatt vannak befejezetlen állapotban a templomok, de a cél közös: templom és közösségépítés amennyire a lehetőségek engedik.

A már böjti elemekkel is gazdagított szerda esti vecsernye után a pátriárka szívélyes szavakkal köszönte meg a meghívást és az együtt imádkozás lehetőségét. A kispapok énekétől kísérve még sokáig volt lehetőség beszélgetni az illusztris személyekkel, papok, hívek vették körbe a kedves vendégeket. Odajöttek más, Közel-Keletről származó diákok is, hogy itt találkozhassanak honfitársaikkal.

Minthogy a helyi görögkatolikus parókiának még nincs közösségi terme, a templom után egy közeli étterembe mentek el, hogy kötetlen módon folytathassák a testvéri együttlétet. Barátságok, közös tervek, elhatározások születtek, többek között arról is, hogy ezen emlékezetes találkozó után még erősebben tartják az élő kapcsolatot a két görögkatolikus egyház között.

Fiatalok jelentkeztek, hogy elmennek Szíriába önkéntes munkára, családok jelentkeztek, hogy szívesen befogadnak hosszabb-rövidebb időre Szíriából származó gyermekeket. A főpásztorok nagyon hálásak voltak a jó hangulatú testvéri együttlétért, mi magyarok pedig az ő hiterősítő tanúságtételük miatt voltunk hálásak nekik és a Mindenható Istennek.

.

görögkatolikus.hu

képek: Magyar Kurír, hd.görögkatolikus.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑