Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2017. 06. 28.

Vég nélküli migránsinvázió indult Olaszország felé

2017. 06. 28.

Tarthatatlannak nevezte az olaszországi partokra érkező bevándorlók számát Matteo Renzi volt kormányfő, a balközép miniszterelnök-jelöltje szerdán, miután az utóbbi négy nap alatt több mint tízezer embert mentettek ki a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon. Sajtóértesülések szerint az olasz kormány a kikötők lezárását tervezi.

Eszerint a római kormány annak a lehetőségét mérlegeli, hogy megtagadja a nem olasz felségjelzésű mentőhajóknak az olaszországi kikötőkben való partot érést. Azokról a nem Olaszországban bejegyzett nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóiról van szó, amelyek a Földközi-tenger nyugati medencéjében bajba jutó migránsokat mentik.

Az Ansa olasz hírügynökség úgy tudja, hogy a tiltás a migránsokat fedélzetre vevő nem olasz kereskedelmi hajókra is vonatkozhat, valamint a Frontex Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség hajóira és az EuNavforMed európai műveletben résztvevő mentőhajókra is. Az intézkedésre a római kormány szerint is „tarthatatlanná” vált migrációs helyzet miatt lehet szükség. Az olaszországi kikötők esetleges lezárásával ezeknek a hajóknak más országok kikötőibe kellene szállítani a migránsokat. Jelenleg se Málta, se Spanyolország nem fogadja őket.

Ezzel egy időben a római kormány felszólította Maurizio Massari Olaszország EU-nagykövetét, hivatalosan jelezze az Európai Bizottságnak és a migrációs és belügyi politikáért felelős Dimitrisz Avramopulosz biztosnak, hogy a migrációs teher miatti helyzet „súlyossá” vált Itáliában.

A balközép Demokrata Párt főtitkára, Matteo Renzi kijelentette, hogy Olaszország nem képes „ekkora számok” befogadására. Hozzátette, tudomásul kell venni, hogy

az olasz közvélemény számára a helyzet „elviselhetetlenné” vált.

Vasárnap óta több mint tízezer ember érkezett Líbiából a dél-olaszországi partokra. Velük több mint 80 ezerre emelkedett az év eleje óta érkezett migránsok száma, ez több mint tízezerrel meghaladja a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezettek számát.

A rendkívüli migrációs nyomás közepette Marco Minniti belügyminiszter lemondta Washingtonba tervezett látogatását, hogy személyesen koordinálja a hatóságok munkáját az érkező csoportok ellátásában.

Sergio Mattarella államfő kanadai látogatásán kijelentette, hogy Olaszország a földközi-tengeri frontvonalban menti az emberéleteket, „korunk egyik legnagyobb kihívására” válaszolva.

Mindez Európa határain zajlik, anélkül, hogy közös és hatékony beavatkozás történne – tette hozzá.

A jobbközép ellenzék korábban az olaszországi kikötők lezárását sürgette. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) parlamenti párt elnöke közösségi oldalán szerdán azt írta, hogy vég nélküli invázió zajlik. Meloni

hajóblokád felállítását szorgalmazta Líbia partjainál az innen útra kelő migránshajók feltartóztatására.

A pártelnök az illegális bevándorlók azonnali kiutasítására szólította fel a kormányt, hozzátéve, hogy az Olaszországban élő és dolgozó bevándorlók közül is csak az kapjon állampolgárságot, aki „bizonyítja, hogy beilleszkedett, osztja az olasz kultúrát, és tiszteletben tartja az olasz törvényeket”.

A szicíliai Pozzallo kikötőjébe legutóbb érkezett, több mint 600 fős csoportban egy, a tengeri átkelés alatt született csecsemő nem élte túl az utat.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑