Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 06. 20.

Vége a légi egyeztetésnek – Orosz célpontá váltak az amerikai gépek

2017. 06. 20.

Oroszország megszünteti a légi incidensek megelőzésére, az USA-val kötött egyezmény végrehajtását, miután az amerikaiak lelőttek egy szíriai vadászgépet.

Oroszország leállítja a Szíriai Légi Incidensek és a Repülésbiztonság Fenntartásáról Szóló Egyezmény keretében történő együttműködést az USA fegyveres erőivel, miután az Egyesült Államok tegnap lelőtt egy szíriai vadászbombázót Rakkatól nyugatra, közölte az Orosz Honvédelmi Minisztérium.

„Ez év június 19.-től az Oroszországi Föderáció Honvédelmi Minisztériuma befejezett minden közös tevékenységet az Egyesült Államokkal, amely a szíriai légi incidensek és a repülésbiztonság fenntartásáról szóló egyezmény keretében történik és követeli, hogy az USA fegyveres erőinek illetékes parancsnoksága végezzen el egy alapos vizsgálatot, valamint eredményeit és a tett intézkedéseket tegye nyilvánossá.” – olvasható a minisztérium által kiadott nyilatkozatban.

Továbbá, az Orosz Fegyveres Erők Szíriában minden légi járművet követni fognak az Euphrates-folyótól nyugatra, közöttük az USA vezette koalíció repülőgépeit és pilóta nélküli repülő eszközeit (UAV), mint legitim légi célokat, idézte az orosz Interfax hírügynökség az Orosz Honvédelmi Minisztérium közleményét.

Két napja az amerikai vadászgép lelőtt egy szíriai SZU-22 vadászbombázót, miközben az harcfeladatott hajtott végre az „Iszlám Állam” nevű terrorszervezet állásai ellen, a csoport központjának számító, megszállt Rakka város közelében.

Az Orosz Fegyveres Erők célpontnak tekintik a „koalíció” repülőgépeit Szíria légterében

Az Orosz Fegyveres Erők minden légi járművet befognak az Euphrates-folyótól nyugatra Szíriában, közöttük az USA vezette koalíció vadászgépeit és pilóta nélküli eszközeit (UAV), mint legitim légi célokat, idézte az Interfax hírügynökség az Orosz Honvédelmi Minisztérium nyilatkozatát.

„Bármely légi járművet, közöttük a nemzetközi koalíció katonai repülőgépeit és drónjait, amelyeket az Euphrates-folyótól nyugtra észlelünk, az orosz légvédelmi rendszer befogja, valamint a földön és a levegőben is légi célként követi.” – jelentette be az Orosz Honvédelmi Minisztérium nem sokkal azután kiadott hivatalos közleményében, amikor az USA vezette koalíció lelőtt egy szíriai vadászbombázót a szuverén Szíriai Arab Köztársaság (!) légterében, Rakka tartományban.

Ezen kívül az Orosz Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy leállította az együttműködést a Pentagonnal Szíriában a tegnapi incidenst követően.

„Június 19-től a Honvédelmi Minisztérium a repülésbiztonságról és a légi incidensek megelőzéséről szóló egyetértési nyilatkozat keretében leállítja a koordinációt az egyesült államokbeli partnerekkel.” – nyilatkozták minisztériumi tisztségviselők.

Eközben Franc Klintszevics, az orosz törvényhozás alsóháza (Állami Duma) honvédelmi bizottságának elnöke világossá tette, hogy Oroszország „nem fog automatikusan lelőni minden légi járművet az Orosz Légierő műveleteinek térségeiben, hanem minden erre vonatkozó döntést egyénileg hoznak meg minden egyes esetben.”

Azonban kifejtette, hogy „az ilyen légi járművek bármely agressziója esetében, ezeket a kísérleteket határozottan el lesznek hárítva.”

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑