Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2017. 11. 30.

Vége a válságnak, Haríri marad a kormányfő Libanonban

2017. 11. 30.

Véget ért a politika válság Libanonban, a kormányfő a posztján marad – közölte szerdán a libanoni elnök egy olasz napilapnak nyilatkozva.

„A válság néhány napon belül megoldódik” – mondta Michel Aoun római látogatása előtt a La Stampa című lapnak, hozzátéve, hogy Haríri „bizonyosan” marad.

„Éppen most fejeztük be a konzultációkat valamennyi politikai erővel, a kormányban és a kormányon kívül. Teljes a megegyezés”

– tette hozzá Michel Aoun.

A válság november 4-én kezdődött, amikor Haríri, Libanon legbefolyásosabb szunnita politikusa a szunnita többségű Szaúd-Arábiából bejelentette a lemondását, azzal vádolva meg Iránt és szövetségesét, a Hezbollah libanoni síita szervezetet, hogy „rátették a kezüket” Libanonra.

Váratlan lemondása megrázta a politikailag sérülékeny Libanont, és olyan félelmek merültek fel, hogy az ország Szaúd-Arábia és térségbeli ellenlábasa, Irán közötti viszály áldozata lesz.

Haríri november 22-én változtatta meg az álláspontját, miután visszatért Libanonba, ahol bejelentette, hogy visszavonja a lemondását, hogy lehetővé tegye a más politikai vezetőkkel a térség többi államával való viszonyról folytatandó vitát.

A maronita keresztény Aun, a Hezbollah szövetségese megismételte a vádakat, amelyek szerint Harírit Szaúd-Arábiában fogságban tartották, és csak nemzetközi nyomásra engedték szabadon.

„A világ a mi oldalunkra állt” – mondta Aun a La Stampának.

Az elnök a védelmébe vette az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek minősített Hezbollahot.

„A libanoniak védelmi erőnek tekintik a Hezbollahot, nem terrorcsoportnak” …. „A Hezbollah elleni terrorvádakat nem bizonyították be” 

– mondta Aoun.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑