Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 10. 31.

Véget ért a kampány – Holnap választanak a törökök

2015. 10. 31.

Az utolsó órákban is ment a kampány Törökországban. A pártok nagyszabású rendezvényeket tartottak szerte az országban.

A vasárnapi választástól új esélyt remél a kormánypárt, miután a júniusi megmérettetésen az elvárásoknak mélyen alul teljesített. Erdogan pártja akkor a kétharmados győzelemben reménykedet, hogy alkotmánymódosítással széles jogkört biztosítson az elnöki posztnak. Ezzel szemben az AKP alig érte el a 40 %-ot ezzel csak kisebbségi kormányzásra futotta volna, mivel koalíciós partnert nem talált az ellenzék közül.

A jelenleg megbízott miniszterelnök Ahmet Davutoğlu Anatóliában buzdította az Igazság és Fejlődés párt támogatóit. Felszólította a szavazókat, hogy leckéztessék meg a makacs rivális pártokat. A kormány koalíciót megtagadó Nemzeti Cselekvés pártjának vezetőjét tanítsák meg arra, hogyan kell igent mondani. A Köztársaság Néppárt elnökének azt üzente, hogy verje ki a fejéből az ellenzéki blokkot. A kurdbarát HDP-nak terrorizmusból jár lecke. – hangoztatta A török miniszterelnök.

A Köztársasági Néppárt Izmirben tartotta a választási nagygyűlését.  Kemal Kiliçdaroğlu pártelnök szerint a holnapi napon Törökország sorsa dől el. Az ellenzéki politikus szerint véget kell vetni az urambátyám politikának.

Diyarbakirban a kurdbarát HDP-ért szurkol mindenki. A kurd többségű délkeleti régió székhelyén Selahattin Demirtaş pártelnök szerint Törökország most a diktatúra és a demokrácia közül választ.

Az AKP több mint 10 éven át kormányozza Törökországot. A fél évvel ezelőtti választáson óriásit bukott a köszönhetően a korrupt belpolitikájának, és az agresszív Damaszkusz ellenes külpolitikájának, aminek következményeképpen 2 milliós szíriai menekült érkezett az országba és a háború miatt a dél-törökországi tartományok gazdasága visszaesett.

Az AKP a mostani választás előtt erődemonstrációt tartott. Először a terrorizmus elleni harc jegyében az idáig megtűrt Iszlám Állam terrorszervezet ellen indított támadásokat, ami hamarosan a kurd Munkás Párt ellen irányult. Majd ellenzéki sajtókat tiltatott be, illetve az elnök megsértésének vádjával több újságírót is börtönbe zárt.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑